hirdetés

Minden megyére kiterjedő útlezárási akcióra készülnek a közlekedési szakszervezetek, közel 60 ezren állhatnak le a munkával, ami egy napra megbéníthatja az egész ország tömegközlekedését és közúti forgalmát. 

bkk

Erről ma döntött a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közlekedési tagozata,  a korkedvezményes nyugdíj megtartása érdekében fognak sztrájkolni.

A közlekedésiek rövidtávú célja, hogy rábírják a kormányt, legalább egy évvel, egy új rugalmas modell kidolgozásáig halassza el a korkedvezményes nyugdíj felszámolását. Ehhez a KSZOSZ is felajánlja a szakmai segítségét. A kedvezmény még mindig 733 munkakörben dolgozó, összesen mintegy 100 ezer embert érint.

A szakszervezetek csütörtöki közleménye szerint a mintegy 27 ezer tagot számláló közlekedési szakszervezet, és a mintegy 35 ezer munkavállalót tömörítő MaSZSZ közlekedési tagozatával egyetértésben úgy döntött, hogy elkezdik egy országos sztrájk, vagy egyéb figyelemfelkeltő akció előkészítését.

Egységes akcióra hívnak minden, a korkedvezményes nyugdíjban érintett szakszervezeteket, más szimpatizáns ágazatokat és a civilekkel összefogva, a megmozdulásokat egyeztetve, az erőket összpontosítva indítják országos megmozdulásukat.