hirdetés

Tavaly több mint százezer családnál kapcsolták ki vagy az áram, vagy a gáz szolgáltatást. Rezsicsökkentés ide vagy oda nem fizetjük a számlákat. Csaknem kétmillió magyar energiafogyasztónak volt kifizetetlen hátraléka, 92,997 milliárd forint értékben május elsejei adatok szerint – közölte Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, megjegyezve azonban, hogy a nyilvántartások bizonytalansága miatt ez az adat csak tájékoztató jellegű.

óraleolvasás

Az adatokat a parlament honlapjára pénteken felkerült miniszteri válasz tartalmazza, amelyet a tartozások alakulását firtató képviselői kérdésre adott a miniszter. Ebben mellékelte a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) táblázatait. A MEKH adatai szerint 2015 májusában összesen 9,48 millió energiafogyasztó volt Magyarországon, 94,26 százalékuk lakossági ügyfél. Villamosenergiát 5,36 millióan, földgázt 3,44 millióan, távhőt pedig 672,3 ezren vettek igénybe idén májusban, a lakossági fogyasztók aránya pedig mindegyik csoportban meghaladta a 94 százalékot.

A mintegy 606,8 ezer villamosenergia-fogyasztó 19,5 milliárd forint 30 napnál régebbi tartozást halmozott fel, míg a 319 ezer földgáz-fogyasztó 32 milliárd forintot, a távhőfogyasztók pedig 16,69 milliárd forintot. A miniszteri magyarázat szerint az adatok bizonytalanságát az okozza, hogy a szolgáltatók nyilvántartási rendszerei nagymértékben különböznek: egyes nyilvántartásokban az a fogyasztó, akinek régebbi tartozása van, a korábbi kategóriában is megjelenhet, így például 100 napos tartozással rendelkező fogyasztó a 91-180 napos tartozással rendelkező kategórián túl az 1-30 napos és a 31-90 napos kategóriában is szerepelhet. Megjegyezte továbbá, hogy mivel vannak olyan fogyasztók, akiknek a hátraléka egyszerre több szolgáltató felé is fennáll, a hátralékos fogyasztók száma szektoronként közvetlenül nem összegezhető.

Az adatokból az is kiderül, hogy 2015 májusában összesen 114 ezer fogyasztónál kapcsoltak ki valamilyen energiaszolgáltatást, 83,5 ezer ügyfélnél a földgázszolgáltatás, 7,4 ezer ügyfélnél a távhőszolgáltatás szűnt meg, valamint 23,1 ezer fogyasztónál a villamosenergiát kapcsolták ki.