hirdetés

Repülő landolt az M1-M7-es autópálya kivezető szakaszán. A nem mindennapi látványt egy oktató okozta, aki úgy érezte, gyengül a kisrepülő hajtóműve, ezért inkább kénylerleszállást hajtott végre. A pilóta ügyes volt, mert a gépet végül a leállósávba gurította. Még a rendőröket is meglepte a látvány, aki bravúrosan kísérték az egyre alacsonyabban repülő gépet.

cessna az autópályán

Egy Cessna kisrepülő szállt le hétfő délelőtt az M1-M7-es autópálya budapesti bevezető szakaszán, a 10 kilométernél. A repülőt a Balaton felé tartó irányban, a leállósávban parkolta le a pilóta. Amikor a BRFK járőrei észlelték, hogy a repülőgép alacsonyan száll és folyamatosan ereszkedik, autóikkal mögé álltak és megkülönböztetett jelzéssel megkezdték a forgalom terelését, lassítását. A rendőri intézkedésnek is köszönhetően senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

A pilóta és utasa Budaörsről indultak az oktatórepülésre – mondta Vályi Csongor, a repülőtér vezetője. Az oktató a felszállás után úgy érezte, gyengül a hajtómű, ezért úgy döntött, kényszerleszállást hajt végre az autópályán. A művelet alatt nem sérült meg senki, az autópályán haladó autók és a repülőgép sem.

A pilótáknak azt tanítják: ha a gép még repül, de már nem irányítható, azaz nincs vonóerő, akkor kényszerleszállást kell végrehajtani egy arra alkalmas területen. Ebben az esetben az autópálya volt a létező legjobb megoldás – mondta az ATV-nek Vályi.

(Fotó: ATV)