hirdetés

Eger  polgármestere drasztikus lépéseket tervez a méregdrága rezsiemelés miatt. A városvezető Mirkóczki Ádám bezárná a városi strandot, az uszodát és két színház jövője is kérdésessé vált akárcsak az egri kulturális és művelődési központé is. Nagy kérdés az egri Fideszes képviselők mindehhez mit szólnak majd és miképp szavaznak. Persze Mirkóczki a rezsiemelésre azzal a javaslattal is élhetne, hogy egyik politikus és városvezető se kapjon fizetést, amivel súlyos milliókat tudna spórolni havonta. 

 

Válságkezelő javaslatcsomagot állított össze az egri városvezetés, amelynek részeként bezárnák a legtöbbet fogyasztó városi intézmények épületeit. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester, írta az Egri Ügyek.

A javaslatokról várhatóan szeptember 9-én rendkívüli ülésen dönt a városi közgyűlés.

A tervek szerint 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését; 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól; a fenti időszakban nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak sem.

Az építési adó elengedése több mint 16 ezer lakást vagy lakásrészt, illetve több mint 1600 egyéni vállalkozói lakásrészt érintene, míg a bérleti díjak elengedése mintegy 873 bérlakást és 230 üzleti célú ingatlant, mindez pedig körülbelül 200 millió forintos kiesést jelentene az önkormányzatnak – közölte a polgármester.

Számos vállalkozástól kaptunk olyan információkat, hogy szeretnék lehúzni a rolót, be fogják zárni üzleteiket, vendéglátóegységeiket, és valószínűleg szélnek eresztik a munkavállalóikat. Ettől a lépéstől azonban azt reméljük, hogy nem zárnak be, nem adák vissza a bérleményeiket, és szeretnénk hinni, hogy jónéhány munkahelyet megmentünk ezzel a lépéssel – fűzte hozzá.

Ám vannak fájdalmasabb lépések is: ezt az összeget csak úgy tudjuk kitermelni, ha a legnagyobb fogyasztóinkat takaréklángra állítjuk, adott esetben lekapcsoljuk – mondta a Mirkóczi Ádám, kifejtve, hogy a legnagyobb fogyasztók alatt egész pontosan az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, valamint az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot érti.

A városvezető kiemelte: nem magukat az intézményeket szeretnék bezárni, csupán az ingatlanokat, amelyekben működnek. Céljuk, hogy ezek az épületek “nullás rezsit produkáljanak”, és ennek a hat ingatlannak a részleges bezárásával olyan összegek szabaduljanak fel, amelyekkel majd az egrieket tudják segíteni.

Ha a kormány bejelentené, hogy a válság miatt segítséget nyújt az önkormányzatoknak, akkor az érintett ingatlanokat is újra megnyitná a város. Ugyanakkor a legrosszabb forgatókönyvre készülnek Egerben, hiszen egyelőre semmiféle központi kompenzációról nincs hír.