hirdetés

Eddig az volt a kormányzati verdikt, hogy mindenki eldöntheti melyik koronavírus elleni vakcinát szeretné. Mától úgy tűnik ez megváltozott, hisz Müller Cecília közölte: ne válogassunk. Most akkor mi van ? Persze úgy nehéz kérni a Pfizer vakcinát, ha nincs. Az orosz és kínai oltóanyag körüli kétségek eloszlatására azonban eddig nem sokat tett a kormányzati kommunikáció. Ráadásul a beígért nyitás is messze van.

 

Sajnos a harmadik hullám a nyakunkon van már. Hiába volt a sok hangzatos kormányzllám, ati ígéret, meg, hogy hamarosan újra nyitunk, bizony a koronavírus döntött. A védőoltásokkal pedig sehol sem tartunk és messze van az újranyitás. Bár Izrael megoldotta, igaz be is oltottak szinte már minden lakost.

Csaknem 3 ezer körül van már a napi új fertőzöttek száma, több mint 88 ezren vannak most pozitívak, ami óvatosságra int minket, és arra szorgalmaz, hogy továbbra is be kell tartani a szabályokat – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján.

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy a szűrőbuszoknál folyamatosan lehet teszteltetni, aki teheti, és úgy érzi, az tegye meg a maga és mások biztonsága érdekében.

Mint ismert, a kórházakat is elérte a harmadik hullám, a járvány leterheli az egészségügyet, mert már négyezer felett van az ápolásra szorultak száma, és közülük is egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, az elmúlt 24 órában 366-an – fejezte ki aggodalmát Müller Cecília, aki leszögezte, hogy csak a védőoltás fog megszabadítani minket a járvány „fogságából”.

Magyarországon már 378 főnél kimutatták a brit variánst, 34 ember pedig a koronavírus egyéb variánsát kapta el. Müller Cecília azt mondta, ennek járványügyi szempontból nincs nagy jelentősége, mégis óvatosnak kell lenni, mert a brit variáns már közösségi fertőzésnek indult.

Minden védőoltás, ami Magyarországon van, az hatásos a brit variáns ellen is – jelentette ki az országos tiszti főorvos. Véleménye szerint a most következő két hét nagyon fontos, mert több vakcinát fognak beadni, mint amennyit eddig összesen beadtak. Szerinte jó helyen állunk az EU-ban, mert míg ott 3,9 százalékos átoltottság, addig Magyarországon 4, 6 százalék.

Ne válogassanak a vakcinák között, mindegyik hatásos – húzta alá Müller Cecília, aki arról is beszélt, hogy a kínai vakcinával már a héten olthatnak, 18 év felett bárkinek adható. Tipikus oltási reakciók előfordulhatnak, de fertőzést, vagy megbetegedést nem okoz, a szakemberek abban bíznak, hogy magasabb és hosszabb tartó védelmet biztosít. Előnye az, hogy jelentős, erős immunválaszt vált ki, a magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technológiával tervezik elkészíteni – zárta mondanivalóját az országos tiszti főorvost.

Müller Cecília aggodalma érthető. Azonban vannak olyan idősek, akiknek az orvosai megmondták, hogy mely oltóanyaggal oltassák be magukat, talán nem véletlenül. A rákos betegeknek legfőképp a Pfizer vakcinát javasolják a szakorvosok. Most akkor kedves tisztifőorvos asszony, kinek higgyünk ? Ráadásul a kínai és az orosz vakcinák dokumentációjáról, tesztjeiről semmit nem tudni, sőt a kormányzat sem tartott kampányt arról, hogy ezekben jobban megbízzunk.

(TE)