hirdetés

Magyar lovakat telepítenek Kínába. Nem sokat, nem kell megijedni, összesen kilenc darabot, ami a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szerint kisebb szenzáció. Közel egyéves előkészítést követően, február elején megkezdődhet a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába.

magyar ménes

A szállításra kiválasztott 9 ló  a kínai hatóság által megjelölt karanténban, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának egyik elkülönített istállójában van egyelőre. Az állatoknak a 30 napos karantén alatt elkülönített takarmányt és gondozó személyzetet is biztosítanak. Az elkülönítés január végéig tart, ezt követően a lovak Kínába érkezésük után újabb egy hónapot töltenek karanténban, és ismét át kell esniük a szükséges vizsgálatokon. Az állatokat várhatóan március 1-jén adják át új tulajdonosaiknak.

A kínai hatóságok először 2015 januárjában látogattak Magyarországra az élőállat-export megvalósítása érdekében, tavaly novemberben pedig már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére egy kínai hatósági állatorvos érkezett az országba. A szakember másfél hónapos magyarországi tartózkodása alatt részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon és a laboreredmények kiértékelésében.

A kínai élőállat-export a magyar lóágazat kiemelkedő sikere az FVM szerint, egyben a magas színvonalú magyar lótenyésztés és az állat-egészségügyi szolgálat elismerése is.

A közlemény szerint a magyar lovak iránti érdeklődés továbbra is jelentős Kínában, ezért az első sikeres szállítás után újabbak várhatóak. A kínai hatóság a kedvező tapasztalatok után előzetesen javasolta a protokoll felülvizsgálatát és enyhítését, amit a tárca haladéktalanul kezdeményez majd az első sikeres kiszállítást követően – közölte a Fazekas Sándor vezette minisztérium.