hirdetés

Drágul a liszt
2014-08-19 10:40

A malmok biztosan emelik a liszt árát, de arra azért kicsi az esély, hogy a legolcsóbb fehér kenyér költségei is emelkedjenek. Árváltozás inkább a drágább kenyerek esetében lehetséges. Azaz a kenyér ára is emelkedik. 

pékség

A malmok rövidesen legalább tíz százalékkal emelik meg a liszt árát, ezért ősztől a kenyér is drágulhat . A malmok a bér- és egyéb költségeik emelkedését rendre megpróbálják érvényesíteni az árakban, ez a liszt árának egy számjegyű drágulását eredményezheti. A liszt ára a kenyér fogyasztói árának nagyjából az ötödét teszi ki. Az áremelkedés másik oka prózaibb: idén a szokatlanul heves júliusi esőzések miatt jóval kevesebb malmi búza termett, a teljes termés mindössze 35 százalékát tudták betakarítani. Ez a mennyiség a hazai piac ellátására ugyan elég, de a régiós alapanyaghiány miatt máris elszálltak az árak. Ezért drágulhat legalább tíz százalékkal a liszt, és az áremelkedés ütemét látva az sem kizárt, hogy két-három hónap múlva újra le kell majd ülni ártárgyalásra a sütödékkel.

A drágulás ellenére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára azt gondolja, hogy nem lesz áremelkedés a kenyerek esetében, mert alapanyagok ára a fogyasztói árnak csak egy kis része.