hirdetés

Bajban vannak a kajszibarack-termesztők. A múlt évben egyes ültetvényeken, például a gönci termőtájon a fák pusztulása elérte a 30-40 százalékot – de máshol is nagyok a károk. Így nagy valószínűséggel idén drágább lesz a kajszi.

 kajszibarack-nlcafé

Mindez azért derült ki, mert az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának Kertészeti albizottsága tájékoztatót hallgatott meg a Mentsük meg a magyar kajszit elnevezésű országos kajszibarack-termesztési innovációs programról.

Kiss Gábor, a Gyümölcsért Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a legfőbb ültetvénykárosító a fitoplazma, amely a megfelelő művelés ellenére is jelentős károkat okoz. A gönci termőtájon működő termelői szerveződés 500 hektárnyi termelőt fog össze, így a magyar kajszitermelés mintegy 10 százalékát képviseli. Éves szinten a termésmennyiség 15-20 százalékát értékesítik; belföldön most több mint 5 ezer hektáron évente 20-30 ezer tonna kajszibarack terem. A múlt évben a termelői szerveződés körében 51 hektár ültetvény pusztult ki – mondta az ügyvezető igazgató.