hirdetés

Elkezdődött a pere az egykori reform politikusnak Donáth Lászlónak, akit még a TV2 próbált meg lejáratni az EU választási kampány idején remélve, hogy lánya nem jut ki Brüsszelbe. Nos Donáth Anna az Eu egyik képviselője lett, édesapja pedig vádlott mert állítólag tettleg bántalmazott egy nőt és szexuálisan is zaklatta.

 

Vallomást tett a bíróságon hétfőn Donáth László, a volt politikus és csillaghegyi evangélikus lelkész azonban továbbra is tagadja a vádakat.

Donáthot a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik alkalmazottja jelentette fel egy 2019 júniusi eset kapcsán, amikor is a szeretetház egyik folyosóján található festmény előtt hagyott egy takarítókocsit. A nő szerint a lelkész ezért számon kérte és fojtogatta. A vád alapján a volt politikus emellett több esetben is szexuálisan közeledett a sértett felé, fogdosta és ajánlatokat tett neki.

Donáth László soha nem ismerte el a vádakat, és a bírósági tárgyaláson is tagadta, hogy bármi elfogadhatatlant tett volna. Donáth ellen időközben a Magyarországi Evangélikus Egyház is vizsgálatot indított, miután a felekezet több tagja jelezte, hogy a lelkész testi érintkezéssel is elfogadhatatlan módon közeledett hozzájuk.

A bíróság februárban egy tárgyalás megtartása nélkül hozott büntetővégzésében már bűnösnek találta és felfüggesztett börtönre ítélte a lelkészt, de az nem emelkedett jogerőre, mert Donáth a döntést nem fogadta el, és tárgyalást kért.

A mostani tárgyaláson Donáth röviden elmondta véleményét a vádról és a történtekről. Mint mondta, éppen a szeretetház ebédlőjébe tartott feleségével az ominózus napon, amikor észrevette, hogy a nagy alakú festmény elé – amelyhez személyes kötődés fűzi – egy kézi takarítókocsi van állítva. Ekkor érkezett meg a takarítónő, akin elmondása szerint ezt valóban „ingerülten kérte számon”, majd a nő vállaira téve kezét azt kérdezte tőle: Voltál-e már megszorongatva?

Korábbi, gyanúsítotti vallomásában ugyanakkor még máshogy emlékezett, akkor azt vallotta, azt mondta a nőnek:Kitekerem a nyakát, ha ez még egyszer előfordul!

Hogy végül melyik verzió hangzott el, arra Donáth a tárgyaláson nem tudott egyértelmű választ adni.

Tény, hogy fura, hogy egy sértett hosszú évekig hallgat az őt ért sérelmekről de a TV2 megkeresésére hirtelen bátor lett. Az is fura, hogy a sértett ezen bátorsága épp egybeesett az EU választások idejével és bizony a kormány több tagja nagyon örült volna, ha Donáth Anna Brüsszel közelébe sem kerül.

(cst)