hirdetés

Az ellenzéki párt szerint a kabinet bankmentő és nem a devizahiteleseket megmentő csomagot készít elő. Gréczy Zsolt DK szóvivő azonnali távozásra szólította fel a nemzetgazdasági minisztert, mert korábban “hazudott”, amikor arról beszélt, nem lesz kötelező a forintosítás.

A devizahitelesek döntő részének nem lesz választása, mindenképpen forintosítják a kölcsönét. A frankhitelt csak az tarthatja meg, akinél a hitel/fedezet aránya 35 százalék alatt van, a havi törlesztőrészlet pedig nem haladja meg az igazolt jövedelme 10-15 százalékát.

A Demokratikus Koalíció a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja a devizahitelek forintosítását – ezt Gréczy Zsolt szóvivő nyilatkozta sajtótájékoztatójukon.

A szóvivő kiemelte, hogy a kormánypártok az önkormányzati választás előtt érdemi segítséget ígértek a bajbajutottaknak, de ez nem történt meg, sőt a hitelesek terhei tovább nőttek. Azt mondta: a devizahitelezést az első Orbán-kormány bevezette, a második tönkretette a forint árfolyamát, a harmadik pedig a miatta tönkrement árfolyam veszteségeit akarja ráterhelni az adósokra. A döntés alapján a jelenlegi piaci árfolyamon fogják forintosítani a hitelüket. A svájci frank alapú kölcsönöknél ez 256,47, az euróhiteleknél 308,97, a jenhiteleknél pedig 2,163 forintos átváltási árfolyamot jelent.

Az Orbán-kormány bűnének nevezte, hogy a 2010-es kormányváltás óta a forint negyven százalékkal gyengült a svájci frankhoz képest. A legtöbb embert pedig a svájci frank érinti, amelynek az árfolyama körülbelül 60-70 százalékot erősödött a forint ellenében azóta, hogy az adósok felvették a kölcsönt, de a jen is izmosodott időközben nagyjából 40, az euró pedig 20-25 százalékot.

Ez pedig azt jelenti, a devizahitelesek tekintélyes hányada kénytelen lesz komoly árfolyamveszteséget elkönyvelni az átváltással, sőt sokan lesznek, akiknek a forintban számított tartozása magasabb lesz, mint a hitelfelvétel idején volt, hiába törlesztették szorgosan a kölcsönt éveken át.

Saját javaslataikat ismertetve közölte a DK szóvivő: a régiós devizák csak feleannyit gyengültek az euróhoz vagy a svájci frankhoz képest, mint a forint. A Demokratikus Koalíció ezért azt kéri, hogy a hitelek árfolyamát ne a forint, hanem a régiós valuták szintjén rögzítsék. Hozzátette: a fennmaradó különbözetet a kormányzatnak kellene kitermelnie befektetőbarát, tisztességes gazdaságpolitikával.