hirdetés

A Kínai Népköztársaság nagykövetsége nyilvános nemtetszésének adott hangot, amiért a magyar labdarúgó-válogatott a dalai lámával készített közös fotót Lettországban. Így kisebb diplomáciai káosz lett Szalaiék Tibet száműzött vezetőjével való találkozásukból. Szerintünk a fiúk úgy viselkedtek, ahogy kell. Tisztelettel.   

dalai-lama-dzsudzsiekBernd Storck és csapata hétfőn Rigában, a lettek ellen vébéselejtező előtt találkozott a tibeti vallási vezetővel, a dalai lámával. Sőt Dzsudzsákék egy magyar mezt is adtak ajándékba, amit a láma nagy örömmel elfogadott.

A fotót több játékos, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség is megosztotta közösségi oldalán. Szalai Ádám a mérkőzés után utalt rá, hogy szerencsét hozott a csapatnak a találkozás.
A Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetsége azonban nem hagyta annyiban az eseményt, és azonnal tiltakozott a fotó miatt.

Mint ismeretes, Kína nem ismeri el a száműzetésben élő dalai lámát Tibet vezetőjének. Már csak azért sem, mert Tibet függetlenségéért dolgozik nap mint nap a vallási vezető.

A Külügyminisztérium a Magyar Nemzet kérdésére elárulta, hogy a jelzést tudomásul vették. Emellett azt is közölték, hogy a kép létrejöttéhez a magyar államnak nem volt köze.

Az MLSZ úgy nyilatkozott, hogy tisztában vannak Peking érzékenységére a Tibet függetlenségéért harcoló dalai lámával kapcsolatban, a találkozás azonban spontán volt.

Persze az, hogy épp volt a fiúknál egy felesleges mez, és épp volt idejük dedikálni, véletlen. És teljesen véletlenül fotózkodtak a lámával is. Szerintünk nincs ezzel semmi baj, sőt örömteli, hogy a fiaink elismerik a dalai lámát és így Tibetet is.

Feltehetőleg gazdasági vonalon Kína egy darabig nem fog Magyarországgal barátkozni, és lesz egy kis mosolyszünet.