hirdetés

Bár anyázás nem volt, sőt egyéb minősíthetetlen kompromitáló ügy sem, de Gyarmatot lejárató videó sajnos volt a kampányban. A Kossuth Kör sok esetben furcsán számoltak be a valóságról s tették ezt úgy, hogy elhallgatták, hogy a város  minden pályázatát és pénzköltését ők is megszavaztak. Azonban a kampány a végéhez ért. Füzesgyarmat polgármestere Bere Károly az utolsó napon is kampányolt és nyugodt szívvel várja a vasárnap estét. Nem titok a legjobban a hamis vádak estek rosszul a város vezetőjének és azt, hogy az ellenzék belegázolt a gyarmatiak lelkébe.

Polgármester úr, hogy értékeli a füzesgyarmati kampányt?

A Kossuth Kör Füzesgyarmat részéről több olyan információ látott napvilágot, amely sajnos nem állja meg a helyét, amelyek nem valósak.  Az elmúlt öt évben ugyanis nem folyt semmilyen szabálytalansági eljárás az Önkormányzattal szemben egyetlen egy pályázat kapcsán, és munkaügyi bírsággal sem sújtották az Önkormányzatot, mint ahogy azt a Kossuth Kör állítja. A Kossuth Kör azon állítása sem állja meg a helyét, hogy pályázati pénzből a Kossuth Kör Füzesgyarmat képviselő-jelöltjei nem részesültek. Részesültek, többen is. Pontosan 3 fő kapott a pályázati pénzekből nem kevés összeget. De most sem döntenék máshogy, most is felkérném őket a feladat ellátásra, hisz mindig a közösségi érdek az első, az, hogy ki az, aki az adott feladatot a legjobban meg tudja oldani. Azt azonban nem értem, hogy miért kell az ellenkezőjét állítani.

Polgármester úr, mit szól ahhoz, hogy a Kossuth Kör tagjai igen élesen bírálták a város által elnyert pályázati pénzek felhasználást? Magát a város gazdálkodását is. Van olyan Kossuth Körös, aki eddig is képviselő volt, ők ezen pályázatokat, városi költségvetést ellenezték valaha?

A Kossuth Kör Füzesgyarmat a kampány során azt hangoztatja, hogy miket kellene másként csinálni. A polgármesterjelöltjük, Koncz Imre valóban eddig is képviselőként ténykedett és majd’ minden lényeges napirendi pontját megszavazta annak, amit előterjesztettünk, így a pályázati pénzek felhasználást is. Sőt a város gazdálkodását is megszavazta Koncz úr. Így furcsállom a mostani kifogásukat. A pályázatoknál mindig a cél a fontos, és a szakmaiság. Pld.: a civil pályázatokban szinte minden füzesgyarmati civil szervezetet így vagy úgy bevontunk, az építési beruházásoknál igyekszünk gyarmati cégekkel dolgoztatni, vagy olyanokkal, akik gyarmatiakat alkalmaznak –mondta a Kelet Népének Bere Károly, Füzesgyarmat polgármestere.

A Kossuth Kör Füzesgyarmat jelöltjei közül ketten jelenleg is képviselők, azonban a többiek korábban semmilyen közéleti, közösségépítő tevékenységet nem folytattak. Sőt, az egyik Kossuth Körös jelölt kifejtette az egyik bejegyzésében, hogy tízéve él Füzesgyarmaton, de az elmúlt két szavazáson nem vett részt, mert nem volt megfelelő alternatíva. Ez alapján azokat, akikkel együtt indul – és jelenleg is képviselők- , eddig nem tartotta alkalmasnak. Így a polgármester jelöltjükre, Koncz Imrére is igaz ez, valamint másik jelöltjükre is –  ami meglehetősen furcsa. Hirtelen alkalmasak lettek… Ez igen gyors álláspont változtatás.

 

Mit szól a Kossuth Kör kampány filmjére, ami úgy mutatta be Füzesgyarmatot, mint egy romos települést, ami az Ön vezetése alatt nem fejlődött? Jó néhány helyi lakosnak rosszul esett az a film, Ön hogy látja?

Koncz Imre képviselőtársam azt nyilatkozza, hogy a – videóban is szereplő – romos épületekre az a megoldás, hogy a tulajdonost fel kell szólítani a rendbe tételre. Ezek szerint – mint sok más kérdésben is a képviselő-testület ülésén – ebben is egyetért velem Koncz Imre, hiszen jelenleg is ezt tesszük – közel 1500 db. felszólítást küldtünk ki a tulajdonosoknak. Én ennek örülök, hisz az eddigi munkámat dicséri ezzel. Hozzáteszi, hogy ha tulajdonos nem teszi rendbe, az Önkormányzat megteszi, majd kiszámlázza a tulajdonos felé. Arról azonban nem esik szó, hogy ezt minek a terhére tenné, ráadásul a Kossuth Kör Füzesgyarmat azt hangoztatja, hogy rendkívül költségtakarékos gazdálkodást folytatna. A költségtakarékosság elvébe vajon hogy férne bele idegen tulajdonban lévő ingatlanok rendbetételének a (amelynek a megtérülés is bizonytalan) megelőlegezése? –nyilatkozta Bere Károly a Kelet Népének.

Milyen volt a kapcsolata az ellenzéki képviselőkkel?

Az elmúlt 9 évben konstruktív volt a kapcsolat mind Koncz Imrével, mind Várkonyinéval is, és Suchné Szabó Edittel is, aki szintén a közösségi érdek alapján döntött fontos kérdésekben. Személyeskedést nem tapasztaltam a testületi üléseken ezt több fórumon megköszöntem, s a mai napig köszönöm! Éppen ezért ért váratlanul, hogy a Kossuth Kör Füzesgyarmat a kritizálást, a település lejáratását választotta kampányául –mondta Bere Károly.

A Kossuth Kör azon tagjai, akik eddig képviselők voltak, milyen ötletekkel álltak elő, hogy a város még jobban fejlődjön, illetve hogy a helyiek élete még jobb legyen?

Túl sok ötlet – indítvány nem volt az ellenzék részéről. Lehet ez azért is volt így mert a javaslataimat az észszerűség, a közösségi érdek és a szakmaiság határozta meg és – amennyiben a választók vasárnap nekem szavaznak bizalmat – a jövőben is ez fogja meghatározni. Azért is döbbentett meg sokakat ez a negatív videó, mert az ilyesmi hozzáállás eddig nem jellemezte a füzesgyarmati politikát. Ezzel nemcsak a hibákra hívtak fel a figyelmet, hanem le is járatták a településünket. Aki képviselőként indul annak – véleményem szerint – be kell járnia a szolgálati utat, ha tapasztal valamit, akkor nem a facebookon kell azt közzé tenni, hanem jelezni kell az illetékesnek, ha pedig nem intézkedik akkor kell nyilvánosságra hozni, vagy ha intézkedett akkor azt is el lehet ismerni –mondta a füzesgyarmati polgármester.

 

Polgármester úr, úgy tűnik Ön még most is egy békés, kompromisszumokra képes, közös megoldásokban gondolkodó politikus még most is, annak ellenére, hogy azért, ha anyázást nem is kapott a Kossuth Körtől, de azért csúsztatásokból, a valóságtól elrugaszkodott vádakból kapott bőven?

Sajnos ez van. Nem estek jól az alaptalan vádak és a filmmel a gyarmatiakat is megbántották, de városunk csak akkor tud tovább fejlődni, ha békésen a városért dolgozunk minden nap, nem pedig személyeskedünk. A város érdekében és az itt élő közösségünk érdekében is ezen az úton kell haladnunk tovább.

 

A jövőt hogy látja?

Természetesen rosszul estek bizonyos dolgok, de egy politikusnak ezt el kell viselnie, nekem is. Füzesgyarmat érdekében, az itt élő gyarmatiakért minden politikus kollegával hajlandó vagyok együttműködni, aki segíti szívvel, lélekkel a településünk fejlődését.