hirdetés

Elmeszelték igen rendesen és így bizony évekig nem is indulhat közbeszerzéseken a miniszterelnöknek csúnyán beszóló régi jó barát, Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó  Közgép Zrt. Állítólag a Fidesz  megmentőjének egykoron számító Simicska cége hamis adatot szolgáltatott a gönyűi kikötő fejlesztésére kiírt tenderen. Ezt mondja legalábbis a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), így a cég a közbeszerzési törvény értelmében három évig nem indulhat közbeszerzési pályázatokon. A Közgép ilyen jellegű eltiltása elképesztő és igen súlyos szankció.

simicska

A közbeszerzést az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság írta ki Vállalkozási szerződés a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése megvalósításához szükséges kiviteli tervek elkészítésére és építési munkák elvégzésére.

Ezen három másik pályázó mellett a Közgép és a Kötiviép’B Kft. közösen indult. A páros adta a legalacsonyabb ajánlatot, így 218 forinttal megelőzte az A-Híd-, Swietelsky VAsúttechnika,  és a Mészáros és Mészáros Kft- 6.891.524.955 forintos ajánlatát, amely forintra megegyezik a Duna Aszfalt pénzügyi ajánlatával, míg a negyedik cég, a Strabag MML 7,09 milliárd forintos ajánlatot tett.

Végül mégsem a Közgép nyert, a cég ezért a KDB-hez fordul. A testület azonban megállapította, hogy „a Közgép Zrt. ajánlattevőnek és az Ortacko Drustvo Kompanija Stokic od Veliko Gradiste kapacitást nyújtó szervezetnek a SASA II. hajóra vonatkozóan megtett nyilatkozatai kapcsán a verseny tisztaságának veszélyeztetése bekövetkezett, azaz a hamis adatszolgáltatás, azaz a valóságnak megfelelően ismert, de attól eltérően közölt adat szolgáltatása megvalósult. – olvasható a KDB határozatában. (A Közgép az említtet külföldi cég kompjait akarta felhasználni, ezért kellett megadni annak adatait, amit most a KDB kifogásolt). Ezért a Döntőbizottság a közbeszerzési törvényre hivatkozva eltiltotta a Közgépet a pályázatokon való megjelenéstől.

A KDB határozata a közbeszerzési törvény 56. paragrafusának első bekezdésének f.- pontjában foglaltakra hivatkozik, amely szerint közbeszerzésen nem lehet ajánlattevő, részvételre jelentkező és alvállalkozó az, aki a „ korábbi – három évnél nem régebben lezárult – közbeszerzési eljárásban hamis adatot szolgáltatott és ezért az eljárásból kizárták, vagy a hamis adat szolgáltatását jogerősen megállapították, a jogerősen megállapított időtartam végéig”.

A Közgépnek természetesen a szankció nem tetszik. A cég éppen ezért már a jogorvoslati kérelmében és a Közbeszerzési Döntőbizottság tárgyalásán is bebizonyította, hogy a törvényeknek megfelelően, jóhiszeműen és az elvárható gondossággal járt el ajánlatának benyújtásakor – írja a társaság közleményében.

A cég szerint a döntőbizottság határozata önmagában is ellentmondásos, mert bár több ponton is megállapította, hogy a közbeszerzési eljárás során nem jogszerűen jártak el a Közgéppel szemben, mégis helybenhagyta az ajánlatkérő jogsértő döntését. A Közgép bíróság előtt védi meg igazát, de addig sem tud indulni közbeszerzéseken Simicska zászlóshajónak számító cége.