hirdetés

A katonai és háborús sebesülések az előőrsei, a kísérletek alapja az egészségügy fejlődésének. Az eredetileg katonai célokra fejlesztett Xstat injekció megoldással akár a civil életben történő eseteknél is minimálisra csökkenthető a vérveszteség, és így a halálesetek nagy része.

Xstat

Eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azonban a napokban zöld utat adott annak a fecskendőnek, amely segítségével másodpercek alatt meggátolható, hogy például egy lőtt seb miatt valaki súlyos vérveszteséget szenvedjen – írja a The Verge.

Az Xstat névre keresztelt eszköz apró cellulózszivacsokat tartalmaz, amit elsősorban olyan területeken – például hónaljban, lágyéknál – érdemes alkalmazni, ahol a vérzést nem lehet nyomókötéssel csillapítani. A sebbe juttatott korongok alig 20 másodperc alatt szívják meg magukat, így fejtve ki nyomóhatást a sérült területre. A fejlesztők szerint az akár fél liter vér elnyelésére is képes szivacsok csak ideiglenes megoldást jelentenek, ám ahhoz elegendőek, hogy egy meglőtt ember túlélési esélyeit jelentősen megnöveljék. Hogy később az összeset el lehessen távolítani, a korongok egy speciális jelet sugároznak magukból.

Egy amerikai orvosi felmérés szerint a súlyos balesetek 30-40 százaléka végződik halállal a vérveszteség miatt, ennek jelentős része, 33-56 százaléka pedig a kórházba menet hal bele sérülésébe.

(Forrás: Esti Újság–HVG)