hirdetés

Le a kalappal a kirúgott fehérvári kórházi igazgató utódja Bucsi László elött, akit Kásler miniszter nevezett ki. Az új vezető ugyanis vizsgálatot rendelt el, mert kételkedett abban, hogy elődje hibázott volna bármiben is. Most ki is derült nem Csernavölgyi István követte el a kirúgás okául említett fura mulasztást. A kórház lezárult belső vizsgálata szerint éppen az hibázott, akire a leváltása után átmenetileg Kásler Miklós humánminiszter rábízta az intézményt .

 

A székesfehérvári Szent György Kórház belső vizsgálata szerint nem az egy hónapja leváltott főigazgatója szolgáltatott késlekedve adatokat a vírushelyzetről, amelyre hivatkozva leváltotta őt az emberi erőforrások minisztere. A vizsgálatot az új főigazgató, Bucsi László indította, aki hétfőn megerősítette a hírt.

Csernavölgyi elmondta, a kórház telefonon mindig pontosan továbbította az információkat. Ez pedig eleve nem is főigazgatói hatáskör, hanem adminisztrációs feladat, ő főigazgatóként a kollektíva többi tagjával “a nap minden órájában a betegellátást szervezte, gyógyított, szűrt, és minden idegszálával a járványügyi helyzet megoldására koncentrált.”

Az Emmi hivatalos, április 11-i közleménye szerint Csernavölgyi István súlyos mulasztást követett el, egyben tudatták, hogy az új főigazgató kinevezéséig Reiber István orvosigazgató irányítja az intézményt. Másnap Kásler Miklós már ki is nevezte a kórházat a hivatalos pályázat lezárultáig irányító új főigazgatót, Bucsi Lászlót. A belső vizsgálat szerint éppen Reiber István felelt a késedelmes járványügyi adatszolgáltatásért, amelyre hivatkozva Kásler Miklós leváltotta Csernavölgyit.

A pár nap alatt lezajlott belső vizsgálat eredményét hivatalosan sem a kórház, sem a minisztérium nem kommunikálta, ugyanakkor az intézményt megbízottként csak egy napig irányító Reiber István, az új főigazgató kérésére április 17-én lemondott orvosigazgatói posztjáról.

Csernavölgyi búcsúztatóján Bucsi László azzal indokolta a belső vizsgálat elindítását, hogy a főigazgató felállításának története “nem kerek”. Azt is hozzátette, hogy ha a vizsgálat szerint nem Csernavölgyi István a felelős, abban az esetben ő feláll a székéből, és olyan gyorsan távozik, amilyen gyorsan érkezett. A portálnak azt írta, ígéretét be is tartja, a dossziét azonban – mint írta – akkor lehet majd újranyitni, miután a volt főigazgató munkajogi pere lezárult.

Az Esti Újság úgy tudja a leváltás pontos okáról, a belső vizsgálat eredményéről a város fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András eddig nem kapott tájékoztatást.