hirdetés

Lebuktatták a korrupt állatorvosokat. Az NVSZ fedett nyomozói profi módon akár színésznek is beállhatnának, mert a szolgálat tárgyalótisztjei olyan tenyésztőnek adták ki magukat, akik nem rendelkeznek megfelelő telephellyel, és el akarják kerülni a kutyák kötelező egészségügyi vizsgálatát és a beültetett chipek ellenőrzését. Az állatorvosok be is dőltek a színjátéknak.

 

Az NVSZ akciója érthető. Megunták a kutyacsempészetre szakosodott bűnbandák ténykedését.  Egy törzskönyvezett kiskutya ugyanis 1000-3000 our között taksák az európai feketepiacon. Persze ezen kutyusok papírjai ránézésre rendben vannak de a kutyacsempészek mindent megvásárolnak, a chiptől kezdve a törzskönyvig és az állat külföldre vitelét sosem jelentik be. Éppen ezért lehet hallani, hogy 20-30 kiskutyát embertelen körülmények közt akartak külföldre vinni a csempészek.

A lebukott korrupt állatorvosok anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát is láttak vagy megvizsgáltak volna.

Közleményükben azt írták: a birtokukba került információk szerint az utóbbi években erre szakosodott elkövetők – az exportengedélyeket kiállító hatósági állatorvosokkal összejátszva – egyre több kölyökkutyát szállítottak ki és értékesítettek külföldön úgy, hogy azok az előírt kort és fejlettségi szintet nem érték el, a szükséges oltásokat és esetenként az azonosító chipeket sem kapták meg. Sok esetben mindezek miatt az állatok egy része már a szállítás során elpusztult vagy maradandó egészségkárosodást szenvedett – fűzték hozzá. Jelezték: az elmúlt időszakban több hasonló ügyet is sikeresen felderítettek, idén márciusban pedig a kiviteli engedélyek kiállítására jogosult – kormánytisztviselőként dolgozó – hatósági állatorvosok körében kezdeményeztek megbízhatósági vizsgálatokat.

Mint kiderült a szolgálat tárgyalótisztjei olyan tenyésztőnek adták ki magukat, akik nemcsak megfelelő telephellyel nem rendelkeznek, de el akarják kerülni a kutyák kötelező egészségügyi vizsgálatát és a beültetett chipek ellenőrzését, mindezért pedig hajlandóak korrumpálni is az állatorvost. Az NVSZ tájékoztatása szerint az integritástesztekkel ellenőrzött kormánytisztviselők közül ketten is elfogadták a tárgyalótisztek ajánlatát, és anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát láttak vagy megvizsgáltak volna. Eljárásuk során 40-40 ezer forint jogtalan előnyt fogadtak el, ezért ellenük a szolgálat – hivatali vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt – feljelentést tett az illetékes nyomozóügyészségeken. Amennyiben a bíróság megállapítja bűnösségüket, úgy cselekményükért akár nyolc évi szabadságvesztéssel is büntethetők – mutatott rá az NVSZ.

(csákány)