hirdetés

Büntetett Matolcsy
2014-05-30 13:31

60 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt a Magyar Nemzeti Bank a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft-re, mert bejelentés hiányában végzett függő ügynöki tevékenységet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 decemberében indított piacfelügyeleti eljárást a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft-vel szemben, mivel – a birtokába került iratok alapján – felmerült a gyanú, hogy a cég bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végez.

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította, hogy a G7 Capital Kft. Magyarország területén valóban úgynevezett függő ügynökként (közvetítőként) tevékenykedett három – önmagukban is engedély nélküli, s így jogellenes portfóliókezelési tevékenységet végző – társaság részére. A G7 Capital Kft. azonban biztosításközvetítést végző függő ügynökként (meghatalmazottként) szerepel az MNB nyilvántartásában, miközben ténylegesen engedéllyel nem rendelkező, tőkepiaci tevékenységű társaságok számára tőkepiaci közvetítői tevékenységet végzett, tehát a jogszerűség látszatát keltve, ám valójában jogosulatlanul működött.

Az MNB határozatában azonnali hatállyal megtiltotta a cég e tevékenységét. Egyúttal 60 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra a jogsértés miatt. A bírság mértékének meghatározásakor az MNB súlyosító körülményként értékelte huzamosabb ideig tartó jogszabálysértést és azt a körülményt, hogy a kft. a függő ügynöki nyilvántartásban való feltüntetésével a legális működés látszatát keltve folytatta jogosulatlan tevékenységét. Szintén súlyosító körülménynek számít, hogy az G7 Capital Kft. három – engedély nélküli portfóliókezelést folytató – társaság részére végezte jogszabálysértő tevékenységét.