hirdetés

Több budapesti járatot is érintett a francia légi irányítók vasárnap kezdett sztrájkja: volt kimaradt gép, és késések is előfordultak. Kedden is fennakadások várhatóak a francia járatoknál.

reptér sztrájk

 

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az M1 hétfő déli Híradójában közölte: a légitársaságok, ha lehet, igyekeznek elkerülni a francia légteret. A baj az, hogy a légi irányítók folytatják sztrájkjukat, így kedden sem lesz könnyebb az élet – tette hozzá, majd az utazóknak azt ajánlotta, hogy indulás előtt mindképpen tájékozódjanak a légitársaságoknál.

A vasárnap kezdődött – eredetileg 48 órásnak meghirdetett – sztrájkot a légi irányítók harmadik legnagyobb érdekképviselete, az UNSA-ICNA hirdette meg, hogy így tiltakozzon egy újabb elbocsátási terv, valamint a repülésirányítás terén elmaradt beruházások ellen. Az ország légi közlekedési hatósága (DGAC) vasárnap felszólította a légitársaságokat, hogy óvatosságból töröljék az Orly repülőtérről és a Marseille-ből induló járataik harmadát.

Vasárnap a párizsi repülőterek forgalmát drámaian korlátozta az aznap kezdődött sztrájk. Az Orly repülőtéren a járatok csaknem fele kimaradt, a Charles de Gaulle reptér által kezelt járatoknak pedig mintegy negyven százaléka szenvedett késedelmet a légi kikötő üzemeltetője szerint. Franciaország más repülőterein, így Bordeaux-ban, Lyonban és Marseille-ben is késésekkel kellett számolni.