hirdetés

Több mint száz taxis gyülekezett szépen, csendesen, mint megannyiszor már az elmúlt hónapokban a Hősök terén. Innen indultak útjukra, hogy elérjék a Fidesz-kormánynál, hogy az Ubert szüntessék meg és számolják fel. A taxis tiltakozók fél háromkor indultak el két útvonalon. Az egyik csoport az Erzsébet hídon és a Szabadság hídon át a Kálvin tér felé, a másik az Andrássy úton keresztül a Lánchíd irányába gurult szépen lassan, komótosan.

taxis 1

A taxisok egy része így lezárta az Erzsébet híd Pestről Budára vezető sávját, a forgalom csak a másik irányban haladhat. Az Uber ellen tiltakozó taxiskonvojokat rendőrök kísérték, és a BKK hivatalos forgalomirányító autói.

Gottlieb Géza, a demonstráció egyik szervezője kiemelte, hogy azt követelik, hogy a hatóságok tartassák be az önmaguk által és a törvényhozás által hozott szabályokat, vagyis vegyék le a rendszámot az illegális személyszállításon ért sofőrök autójáról, valamint vegyék el a jogosítványukat. Korábban megfogalmazott javaslataik között az is szerepel, hogy kobozzák el a tetten ért gépjárművezető autóját.

Példaként említette, hogy a BKK által a taxisok ellenőrzésére létrehozott csoport az elmúlt időszakban mintegy ezer taxisengedélyt vont be különböző szabálytalanságokra hivatkozva. Ehhez képest néhány hónap alatt csupán három uberező autóról vették le a rendszámot, ami nem riasztja vissza a több ezer budapesti illegális fuvarozót a tevékenységtől – mondta a taxisok szószólója.

Azt is követelik, hogy tiltsák le az internetes felületekről a közösségi személyszállítók applikációját.

Állítólag este hatig szakaszosan és időszakosan lezárják a Hősök tere–Dózsa György út–Thököly út–Rákóczi út–Kossuth Lajos utca–Erzsébet híd–Szent Gellért rakpart–Szabadság híd–Vámház körút–Kálvin tér–Károly körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalat.

Ugyancsak 18 óráig a Hősök tere–Andrássy út–József Attila utca–Széchenyi István tér–Lánchíd–Fő utca–budai felső rakpart–Bem József tér–Margit híd–Szent István körút–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalat is lezárják szakaszosan és időszakosan.

Emellett öt óráig lezárják a Lánchíd Pestről Budára vezető sávját, a József Attila utca Széchenyi István tér felé tartó sávjait, a Bajcsy-Zsilinszky út bazilika felőli oldalának buszsávját, a Szabadság híd Budáról Pestre vezető sávját, a Vámház körút Kálvin tér felé tartó sávjait a Sóház utca és az Üllői út között, valamint a Műegyetem rakpart Szabadság hídra vezető sávját. A demonstráció várhatóan a Parlament előtt fejeződik be, ahol teljes szélességében lezárják az Alkotmány utcát.

A Főtaxi eközben közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a cég járművei nem vesznek részt a demonstrációban. Az év eleje óta ez a negyedik taxisdemonstráció Budapesten a közösségi személyszállítás betiltásáért.