hirdetés

Budaőrs frappánsan válaszolt a fidesz kormány elkapkodott útdíjára. Nem fizetik a rezsit tovább az M1-M7-es bevezető szakaszán lévő lámpák után közölte a város független polgármestere, Wittinghoff Tamás. 

wittinghoff tamás

Wittinghoff Tamás polgármester megelégelte a Fideszes csinovnyikok hegemóniáját és lépett az útdíj ügyben. Levélben értesítette a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központot, hogy Budaörs önkormányzata a továbbiakban nem fizeti az autópálya és a lehajtók közvilágítását, tekintettel arra, hogy az M1-M7-es közös bevezető szakaszán útdíjat vezettek be, és ezzel a közlekedési feltételeket egyoldalúan megváltoztatták – olvasható a városvezető közleményében.
A polgármester szerint az M1-és és M7-es autópályák Budaörsöt keresztülszelő közös bevezető szakasza a helyi közlekedési hálózat szerves részeként üzemel, ennek megfelelően a város – bár nem lett volna kötelezettsége – jelentős, többmilliárdos fejlesztéseket, bővítéseket hajtott végre, részben saját, részben a területén működő vállalkozásokkal közösen. A bekeményített városvezető hozzátette, hogy ezeket a beruházásokat térítésmentesen átadták állami tulajdonba, ezen felül pedig jelentős részt vállaltak az útszakasz napi üzemeltetésében, például a város fizeti a főpálya és a lehajtók közvilágítását is. De a közlekedési feltételeket egyoldalúan megváltoztatták a közös bevezető szakasz fizetőssé tételével, ezért a polgármester a 2002-ben megkötött világítás szolgáltatás üzemeltetése tárgyú megállapodást február 28-ával felmondta.
Mivel az útdíjfizetési kötelezettség január 1-től érvényes, a felmondási idő alatt sem kívánják a közvilágítás költségeit vállalni, így az erre az időszakra eső számlákat továbbítják a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központnak – tette hozzá a városvezető, aki szerint a döntésről tájékoztatják az Elműt is.

Késő bánat így a Fidesz azon ötlete, hogy azon településekkel, amelyek nem tartják jónak az útdíj ilyen gyors és átgondolatlan bevezetését egyeztetnének. Persz a kérdés adott, utólag, már minek ? MIért nem elötte tették ?
Egyeztetne a Fidesz azoknak az útszakaszoknak a fizetőssé tételével kapcsolatban, amelyek esetében vitás helyzet alakult ki – közölte Gulyás Gergely.
A képviselő világossá tette, hogy az útdíjrendelettel kapcsolatban kizárólag a kormányzatnak van hatásköre, országgyűlési törvényalkotási feladat nincs az ügyben.
Azonban „azt szeretnénk, hogy ha azoknál az útszakaszoknál, ahol a helyzet vitás, és látható, hogy a helyi képviselők, polgármesterek sem feltétlenül értenek egyet egyes útszakaszoknak az útdíjrendszerbe való bevonásával, ott az egyeztetésekre sor kerülne, és ha lehet, kompromisszummal ezek a viták rendezhetőek lennének” – mondta Gulyás Gergely.
Jelezte, továbbra is úgy látják, hogy önmagában a megyei alapú matrica jobb, igazságosabb rendszer, viszont a bevezetése során „a sietségből adódóan vagy más miatt olyan hibákat követtek el az illetékesek”, amiket a jövőben jobb lenne elkerülni.