hirdetés

Sok pénzt bukott a Led Zeppelin. A hétfői ítéletben a Los Angeles-i bíró azzal az indokkal utasította el a közismert rockbanda kérését, hogy visszakaphassák a majd 230 millió forintos perköltséget, hogy az együttes ellen benyújtott plágiumkereset nem volt komolytalan, ahogyan azt a rockbanda állította.

Led-Zeppelin1

Nem kaphatja vissza a Led Zeppelin együttes a júniusban zárult plágiumpere ügyvédi költségeit és más kiadásokat, összesen 800 ezer dollárt (mintegy 230 millió forintot) egy hétfői ítélet szerint. A Los Angeles-i bíró azzal az indoklással utasította el a követelést, hogy az együttes ellen benyújtott plágiumkereset nem volt komolytalan, ahogyan azt a rockbanda állította. A Led Zeppelin ügyvédei részben a plágiumper megnyerése miatt követelték a szóban forgó összeget, részben pedig azért, hogy eltántorítsanak másokat hasonló keresetek benyújtásától az együttes ellen.

A világhírű brit banda elleni plágiumper május közepén kezdődött Los Angelesben. A bíróságnak azt kellett megállapítania, hogy az együttes Stairway to Heaven című számának nyitódallamát az egykori Spirit együttes 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták-e. Az esküdtszék június végén, kimondta, hogy a szóban forgó számban hallható zenei futam jelentősen különbözik a Spirit együttes Taurus című szerzeményétől. A felperesek fellebbezést nyújtottak be.

 A Spirit néhai gitárosa, Randy Wolfe 1966–1967-ben írta a Taurus című számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heaven című dala előtt. A felperesek, Wolfe vagyonának kezelői azt akarták elérni, hogy Wolfe-ot társszerzőjeként ismerjék el és fizessenek az elmaradt szerzői jogdíjért és kompenzációként 40 millió dollárt (11,2 milliárd forintot).