hirdetés

A januártól – 125 éves működés után – megszűnő Országos Egészségbiztosítási Pénztár a legnagyobb vesztese a központi intézmények bürokráciacsökkentésének. A vártnál sokkal több munkatárs elküldése, az átlagosan 30 százalékos leépítés miatt veszélybe kerül a biztosító egyik alapfeladata, az ellenőrzés.
oepAz állami bürokráciacsökkentés jegyében meghirdetett intézmény- és létszámcsökkentés hatására 20 százalékos költségmegtakarítást remélt a kormány, de valójában a mai napig követhetetlen és átláthatatlan, hogy a megszüntetések, beolvasztások, feladatátcsoportosítások hatására mennyivel lesz kisebb a kormánytisztviselők és egyéb munkavállalók létszáma 2017 januárjától. Az olyan, többlépcsős átszervezésen áteső központi intézményeknek, mint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), még most is tud meglepetéseket okozni a kormány, mert érdemi egyeztetések nélkül hoz meg döntéseket.

A Népszava információi szerint az intézmény vezetőit is sokkolta, amikor Balog Zoltán humánminiszter október 14-én a dolgozóknak tartott tájékoztatón arról beszélt, hogy a feladatok szétszabdalásakor mekkora létszámban gondolkodnak az egyes területeken. A leépítés a területi szervezeteknél ugyanis sokkal magasabb, mint amivel előzetesen kalkuláltak, a drasztikus létszámcsökkenés pedig sokak szerint a munkavégzést is veszélyeztetheti.

Az OEP jelenlegi létszáma 1207 fő, ebből 719 ember dolgozik a területi hivatalokban, s több helyen akár megfelezhetik ezt a létszámot – figyelmeztetett az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés a találkozó után kiadott közleményében. A 408 központi munkatárs sorsa is bizonytalan, mert nem tudni, ki kerül át közülük a 205 fősre tervezett helyettes államtitkárságra az Emberi Erőforrások Minisztériumába (Emmi), hányan mennek a tárca közigazgatási államtitkárságára, a közbeszerzési főigazgatóságra és ki megy a nemzetgazdasági tárcához, az infokommunikációs szolgáltatóhoz vagy a most létrehozandó Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőbe. Az egészségbiztosítás központi és területi rendszeréből januártól 301 főt, jövő augusztus végétől pedig további 100 embert küldenek el, az átlagos leépítés tehát több mint 30 százalékos.

A szervezetben mindenütt teljes a bizonytalanság, de a vidéki munkatársak vannak a legrosszabb helyzetben, ráadásul, ha őket elküldik, felszámolják a biztosító ellenőrző funkcióját – mondta a Népszava érdeklődésére a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Taskovics István emlékeztetett rá, hogy a területi kirendeltségeken főleg ellenőrzéseket végző orvosok és gyógyszerészek dolgoznak, az egészségügyi szolgáltatókat ezek a területi hivatalok ellenőrzik és a hatósági szerződéseket is a hivatalok kötik meg a rendelőkkel, gyógyszertárakkal. A szakszervezeti vezető szerint ugyan a munkatársak közül sokan nyugdíjközelben vannak, így várható, hogy a bizonytalanság elől akár önként is elmenekülnek, de ez nem oldja meg a gondot, hogy a feladataikat nem lesz, aki ellássa, mert nincs utánpótlás sem. Kérdésünkre, hogy az ellenőrzések drasztikus csökkenése tovább rontja-e az ellátás színvonalát, a szakember egyértelmű igennel felelt.

A helyzetképhez az is hozzátartozik – tudtuk meg Taskovics Istvántól, hogy az átszervezések hírére idén év eleje óta már 112 dolgozó távozott önként az OEP-től, helyüket nem töltötték be és csak remélik, hogy a tervezett leépítésekbe ezt a létszámot bekalkulálhatják.

A szakszervezeti vezető megerősítette azt az OEP vezetői köreiből származó információnkat, hogy a pontos létszámtervekkel a szervezet minden munkatársa a miniszteri látogatáson találkozott először, azóta pedig lázasan keresik a megoldást, hogy megmaradjon a biztosító működőképessége a vártnál is nagyobb leépítés ellenére. A Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke arra is figyelmeztetett, hogy azoknak a munkatársaknak, akiknek december 31-ig tart a megbízatása, október 28-án, pénteken el kellett volna postázni a felmondást tartalmazó levelet, de nem kaptak olyan információt, hogy az értesítések kiküldését megkezdte az OEP. A nem kormánytisztviselők esetében pedig a munka törvénykönyve alapján csoportos létszámleépítést kellett volna bejelenteni a munkaügyi kirendeltségen. Szerettek volna egyeztetni ezekről a kérdésekről a szervezet vezetőivel, de nem kaptak választ kezdeményezésükre.

Abban a biztosító minden megkérdezett munkatársa egyetértett, hogy az OEP működésében legalább egyéves zavart okoz az átszervezés, ennek szenvedő alanyai pedig a dolgozók mellett a pénztár ügyfelei lesznek. Ugyanakkor mindenki hangsúlyozta, hogy ezek a gondok nem érintik majd a kifizetéseket, hisz ez a feladat már korábban a kormányhivatalokhoz került.
Amint az emlékezetes, az OEP megszüntetésének terve ellen tavasszal még a szakterület államtitkársága is tiltakozott az összes egészségügyi szakmai szervezettel és szakszervezettel együtt, de a kormány nem engedett: szétszabdalta a biztosítót. Egészség-gazdaságtanhoz értő szakemberek legtöbbször azt kifogásolták, hogy a finanszírozás és a minőség-ellenőrzés szétválasztása veszélyes, és törvényszerűen vezet ez ellátás minőségének romlásához. Holott épp ezt kellene elkerülni, bármi áron.

(Forrás: Népszava, Gulyás Erika)