hirdetés

A brutális Face-drog  szedi az áldozatait igen kegyetlenül. Eddig már több mint tizenöten kerültek kórházba a napokban egy új, eddig ismeretlen szintetikus kábítószer miatt Budapesten – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A Face-drog annyira erős, hogy a fogyasztók a drog hatása után is hosszú ideig képzelődnek, a fogyasztók jelentős részét pszichiátriára kell állítólag vinni és vannak olyanok is, akik intenzív osztályon fekszenek napok óta.

f-drog

Az Országos Rendőr-főkapitányság arra szólította fel az embereket, hogy tartózkodjanak mindenféle kábítószer fogyasztásától. Kovács Viktória, az ORFK szóvivője  szerint a Face-drog Európában elsőként Magyarországon jelent meg. A rendőrség azt sem titkolja, hogy a szakértők szerint – jelenleg legveszélyesebb pszichoaktív hatású szer.

Az ÁNTSZ közlése szerint a betegek közül többen súlyos tüneteket mutattak, többen intenzív ápolásra szorultak. A tisztiorvosi szolgálathoz eljutott információk szerint a betegek egymástól függetlenül kékes-zöldes színű tabletta (egyben vagy porítva) fogyasztásáról számoltak be, a tablettán az ismert közösségi oldalra utaló “F” betű volt – közölték. A fantázia neve is Face-drog úgy tudjuk.

Az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-ben közölte, hogy az egészségre rendkívül káros, pszichoaktív hatást kifejtő szer az elmúlt időszakban jelent meg a kábítószert, illetve dizájner drogokat fogyasztók körében. Az anyag emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, már több, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt az ország több pontján – írták válaszlevelükben. Közlésük szerint a veszélyes szer megjelenésére tekintettel a rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa. Hozzátették ugyanakkor, hogy megelőző, felderítő munkájuk mit sem ér, ha a kábítószer-fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért azt kérték: az emberek tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától.

Elek István, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ toxikológiai osztályának főorvosa szerint a hozzájuk bekerültek közül többen intenzív ellátásra szorultak, azonban haláleset eddig nem történt. A szer hatása elhúzódóbb, mint amit az eddigi készítményeknél megfigyeltek, és voltak olyanok, akinél fennmaradt a hallucinozis, pszichotikus állapot, ezért őket a pszichiátriai osztályon kezelik.

Van, akit még a toxikológiai osztályon kezelnek. Nemcsak Budapesten, de országszerte jelezték az intézmények, hogy ilyen tünetekkel kezeltek beteget. Ez egy új, Magyarországon eddig még ismeretlen – így a tiltó listán sem szereplő – dizájner drog került piacra, aminek a szerkezeti képletét és a hatóanyagát sikerült kimutatni. Általánosságban a betegek nem tudták megmondani, mit vettek be, azonban ennek az új szernek a hatása hosszabb és súlyosabb tüneteket is produkál, mint a korábban már ismert szereké.-  mondta Elek István főorvos.