hirdetés

A postai csomagautomaták ára mától több mint 80 százalékkal haladja meg a korábbit. A Magyar Posta tájékoztatása szerint csupán a bevezető árat vezették ki. Megnéztük, jelenleg melyik szolgáltatónál mennyit kell fizetniük az ügyfeleknek.

postas-ajandek-nyugdijasoknakSokan jósolták meg, hogy az online rendelések karácsonyi megugrása, a kapacitások érzékelhető hiánya áremeléshez vezet. A Magyar Posta már az idei év elején lépett, például a csomag otthoni átvételének árát megduplázta. Lehetetlenné tette azt a gyakorlatot is, amiben a webshopok levélként adták fel a normál borítéknál nagyobb, de két kilónál könnyebb küldeményeket. Mindezt csomaggá minősítették át – amihez persze magasabb díj társul. Az áremelésnek azonban még nincs vége.

A csomagautomata szolgáltatás lakossági ára – derül ki a társaság által közzétett tájékoztatóból– az eddigi 490 forint helyett 889 forint lesz. Ez pedig több mint 80 százalékos áremelés (az senkit ne tévesszen meg, hogy a postai kalkulátorban még a régi ár van, azt rövidesen biztosan módosítják). A Magyar Posta jelezte, hogy csak annyi történik, hogy véget ér az árak terén a bevezető időszak. A vállalat persze elsősorban nem az áremelést, hanem a várható fejlesztéseket hangsúlyozta.

Első lépésként októberben minden automatába egy úgynevezett NFC-chipet építenek be, ami biztosítja az ügyfeleknek az érintés nélküli fizetés lehetőségét. Ezt követően novemberben a Posta jelentősen bővíti a csomagrekeszek számát a 10 legforgalmasabb csomagautomatánál. A 10 kijelölt automatán jelenleg 760 rekesz van, a bővítés után több mint 1200 lesz, ami átlagosan csaknem 60 százalékos bővülést jelent. Az egyes csomagautomaták rekeszbővítése eltérő lesz, ennek mértéke függ az adott automata helyétől és forgalmától. Így például lesz olyan csomagautomata, amelynek 80 százalék fölötti mértékben nő majd a kapacitása. A 10 automata többsége a fővárosban, a város legforgalmasabb részein helyezkedik el, kihasználtságuk az utóbbi hónapokban gyakran elérte a 100 százalékot.

A Magyar Posta arra is kitért, hogy folyamatosan vizsgálja a csomagautomata-hálózat optimalizálásának lehetőségeit, 2018-ban várhatóan tovább folytatódik az automaták bővítését célzó beruházás. Nyilvánvaló azonban, hogy a versenytársak sem maradnak majd tétlenek. Kérdés, hogy a postai áremelések után kialakul-e a többi szolgáltató között valamilyen díjverseny, vagy addig nőnek a költségek, míg az már esetleg a netes értékesítésre is kedvezőtlenül hat vissza.