hirdetés

Brutális árakon gyártanak egészségügyi maszkokat a török és ukrán gyárak. Az áremeléshez feltehetőleg az is hozzájárult, hogy Franciaország megtiltotta a gyárainak a maszkok külföldre szállítását. Egy sima orvosi maszk így most már 44 eurocentbe kerül, ha valaki a gyáraktól tud rendelni, amelyek ráadásul a sok megrendelés miatt csak több hét után tudnak szállítani. A koronavírus előtt alig 10 eurocentbe került egy háromrétegű orvosi maszk.

 

Brutális üzlet lett az egészségügyi maszkok értékesítése. Egyrészt alig van, hisz Franciaország és India megtiltotta a gyárainak, hogy külföldre értékesítsék ezeket, sőt le is foglaltak mindent. A kereslet brutális. Szerbia úgy tudjuk közel 500 millió maszkot próbál beszerezni. Jelenleg csak Törökország és Ukrajna tud nagy mennyiséget gyártani. Azonban a 10 centbe kerül maszkokat a gyárak már 44 eurocentért adják. A kapacitás pedig véges, hisz egy egy ilyen gyár maximum 10 millió darabot tud legyártani egy hét alatt.

Nem véletlen, hogy a csempészek már maszkokat próbálnak kicsempészni de nagy tétel már alig-alig van. Az Esti Újság úgy tudja Iránban a koronavírus azért is tombol, mert nincs elegendő orvosi maszk az országban.

Ráadásul a gyárak főként Törökországban és Ukrajnában már csak úgy fogadják a megrendeléseket, ha valaki előre kifizeti a kívánt mennyiséget.

Magyarországon a BVOP is elkezdte gyártani ezen maszkokat de úgy tudjuk ezeket sem lehet külföldre értékesíteni, ami érthető döntés volt a Belügyminisztérium részéről.

(Fotó: illusztráció BVOP )