hirdetés

Úgy tűnik, nem kaphat Budapest uniós támogatást a 3-as metróvonal felújítására, amelyre úgy várt Tarlós István főpolgármester. Így amennyiben a hír igaz, akkor ismét súlyos, 139 milliárd forintos hitelt kell felvennie Budapestnek.

metro

Mintegy 139 milliárd forintos ­hitel felvételére kényszerül Budapest az ­M3-as metró felújításához – írja a Népszabadság. Állítólag Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a budapesti M3 metróvonal felújítása olyan formában, ahogy azt elképzelték Tarlós Istvánék.

Az Európai Bizottság már korábban jelezte: a mindenféle új elemet nélkülöző, szimpla felújításra korlátozódó beruházásra nem adnak pénzt. Az eredeti tervekben még szerepelt a vonal északi meghosszabbítása Káposztásmegyerig, ám ezt az elképzelést később elvetették. A formálódó uniós döntést tovább erősítette a teljes akadálymentesítés részlegessé alakítása, illetve a sokak által furcsállt metrókocsitender.

Ettől függetlenül a kormány várhatóan benyújtja a támogatási kérelmet és megvárja a hivatalos elutasítást. Jövő tavasz előtt azonban aligha juthatnak a végére, holott a felújítást eredetileg novemberben elkezdték volna. A tenderek egy része meg is jelent, de szerződéseket aligha köthet a főváros fedezet nélkül. A kormány máris tárgyalásokat kezdeményezett az Európai Beruházási Bankkal (EIB) az újabb hitelről Az EIB-hitelt a fővárosi önkormányzat venné fel állami garanciavállalás mellett, így az államadósságot nem növelné, de ismét súlyos milliárdos adósságba verné magát Budapest és így az itt élők is.