hirdetés

Súlyos börtönbüntetést kér a hírhedt vörösiszap-perben az ügyészség a katasztrófát okozó cég vezetőire. A vád szerint B. Zoltán ellentmondást nem tűrve, egyszemélyi vezetőként irányította a céget, ez azonban a többi vezetőt sem menti fel az elképesztő hanyagság alól. Az öt évvel ezelőtti katasztrófában tíz ember vesztette életét és tucatnyi család élete ment tönkre.

vörösiszap katasztrofa

Az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa miatt zajló perben letöltendő fegyházbüntetést kért az ügyész a tragédiáért felelős Mal Zrt. vezetőire.  A vád szerint a vádlottak foglalkozás körében elkövetett, halált előidéző gondatlanság, különösen nagy kárt okozó közveszélyokozás, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt felelősek.

Az ügyészség továbbra is fenntartja, hogy a a vádlottak – köztük B. Zoltán cégvezető – vagyonának zár alá vételét tartsa továbbra is fenn a bíróság, továbbá a több mint 73 millió forintra rúgó bűnügyi költség nagy részét is a vádlottak fizessék meg.

A vádhatóság szerint B. Zoltán cégvezető volt felelős többek közt a riasztórendszerek és védőgátak hiányáért, a környezetvédelmi és állékonyságvizsgálat elmaradásáért, a vörös iszap semlegesítésének visszaeséséért, az engedély nélküli technológia használatáért és a vörös iszap maró hatásának kialakulásáért. A MAL vezetője az ügyész szerint felelős azért is, hogy a katasztrófa bekövetkezte után elmulasztotta a lakosság és a hatóságok értesítését, valamint félretájékoztatott, és elmulasztotta a kárelhárításban való részvételt.

Az elsőfokú döntés decemberre várható.