hirdetés

A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében jelentette be, amelyet eljuttatott az MTI-hez is. A korábbi tornász olimpikon Facebook-oldala szerdán elérhetetlenné vált.

 

Sokak szerint Borkai döntése nem túl elegáns, hisz így majd fél év múlva lehet újra választást kiírni.

Mások szerint Borkainak nem volt más választása, húzni még húzhatta volna a lemondását de semmi értelme nem lett volna.

Heuréka! – felelte a hírre Gulyás Gergely, a Fidesz Miniszterelnökséget vezető minisztere a Karácsony Gergely főpolgármesterrel közös szerda délelőtti sajtótájékoztatón, amikor egy újságíró megkérdezte tőle, mit szól Borkai lemondásához.

A Győrplusz.hu oldalán elolvasható Borkai Zsolt nyílt levelének teljes szövege, amelynek ezek a legfontosabb részei.

A gruppenszexet nem tagadja, de a szexvideókat közlő bloggal kapcsolatban azt írja: „a rágalmak egy kivétellel egy hamis blogon megjelenő hazug információk sokasága”.

Véleménye szerint ez egy gondosan kitalált, profin előkészített csapda volt, amitől valakik (akiket nem nevez meg) vélhetően komoly politikai vagy anyagi előnyöket reméltek.

Sosem drogozott, nem volt korrupt, nem lopott, és nem is csalt.

Az elmúlt időszakban nemcsak ő, hanem családtagjai is céltáblává váltak. Ennek a jövőben nem szeretné kitenni őket.

LEVONOM A KONZEKVENCIÁKAT ÉS VÁLLALOM A FELELŐSSÉGET. SZERETEM GYŐRT, EZÉRT NEM SZERETNÉM A SZEMÉLYEMMEL ÉS VELEM TÖRTÉNTEKKEL HÁTRÁLTATNI A VÁROS TOVÁBBI FEJLŐDÉSÉT. EZÚTON BEJELENTEM, HOGY A MORÁLIS HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL AZ ALAKULÓ KÖZGYŰLÉS UTÁN PÉNTEK 16 ÓRAI HATÁRIDŐVEL POLGÁRMESTERI TISZTSÉGEMRŐL LEMONDOK-írta Borkai.

Pénteken fog lemondani a szexvideós botrány után megválasztott győri polgármester, de előtte csütörtökön a győri közgyűlés alakuló ülésén – legalábbis hétfői hírek szerint – részt vesz még. Ezen jelentik majd be az újonnan megalakult győri frakciókat is, elvileg a polgármester ünnepélyes eskütétele is ekkor zajlik.

Az önkormányzati törvény 69. §-a értelmében a polgármesterek a tisztségükről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozattal mondhatnak le, amelyet az alpolgármesternek vagy a képviselő-testület által kijelölt képviselőnek adhatnak át. A törvény szerint a lemondás nem vonható vissza, és az írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület következő ülésén ismertetni kell. Feltehetően ezért várja meg az alakuló ülést Borkai Zsolt.

Az Országos Választási Iroda honlapján található információk szerint időközi választást kell kiírni, amikor a polgármester megbízatása megszűnik, tehát például ha lemond. A helyi választási bizottság a mandátum megüresedésétől számított 120 napon belülre, vasárnapra tűzheti ki a választást.

A helyi önkormányzati választást a szabályok értelmében úgy kell kitűzni, hogy a szavazás napja a kitűzés napját követő 70. és 90. nap közé essen, tehát ez azt jelenti, hogy