hirdetés

Arról ugyan továbbra sincs még csak hír sem, hogy a három éve Tokaj-Hegyaljának ígért 100 milliárd forintos fejlesztési ígérvényekből lesz-e valaha bármi is, de a Miniszterelnökség most tovább emelte a tétet. Igaz, csak egy államtitkár volt, aki közölte, hogy a Brüsszelből lehívható 20 milliárdos támogatást a kormány megduplázza. Most csak borászati támogatásról lehet szó – meg a versenyképesség javításáról.

 

bormsutra-kadarka.net

Negyvenmilliárd forint keretösszegű pályázati felhívást tett közzé a Miniszterelnökség a borágazat támogatására – jelentette be a Miniszterelnökség agrár-vidék fejlesztésért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kis Miklós Zsolt felidézte: az unió előző költségvetési időszakában (2007–2013 között) nem volt külön keret a borászati ágazat fejlesztésére. A mostani EU-s költségvetési ciklusban a Vidékfejlesztési program keretében eredetileg az ágazat támogatására 20 milliárd forintot irányoztak elő. De a szakmai szervezetekkel történt konzultációt követően – a nagy igény miatt – a Miniszterelnökség ezt az összeget megduplázta. Hozzátette, hogy a pályázat két fontos célkitűzést szolgál kétharmad-egyharmad arányban: a versenyképesség javítását és az energiahatékonyság növelését.