hirdetés

Politikai nyomás is volt a foci vébé döntésénél, azaz nem a legjobbak nyertek. Blatter nagy meglepetésre kitálalt. A francia és a német elnökök latba vetették befolyásukat a 2018 és a 2022 évi labdarúgó világbajnokság helyszíneiről szóló szavazások előkészületei során, állítja a FIFA elnöke, Sepp Blatter.

platini-batter

Sepp Blatter azt állítja, hogy az egykori francia elnök, Nicolas Sarkozy és német kollégája, Christian Wulff 2010-ben lépéseket tett annak érdekében, hogy a két rendezvény házigazdájaként Qatart, illetve Oroszországot válasszák meg.

Ez az oka annak, hogy Qatar rendezheti meg a világbajnokságot. Azoknak is vállalniuk kell a felelősséget, akik ezt a döntést meghozták. -mondta Sepp Blatter.

A szavazási folyamatot jelenleg vizsgálja a svájci ügyészség. Sepp Blatter június 2.-án bejelentette, hogy egy, december és március között megtartandó rendkívüli kongresszuson lemond a labdarúgó világszövetség elnöki posztjáról.

Mint ismeretes Blatter azután mondott le, hogy ügyészségi és FBI vizsgálat indult a szervezet töb tisztségviselője ellen. A vizsgálat keretében az Egyesült Államokban 18 embert vádoltak meg. Blatter kijelentette, hogy személy szerint neki nincs mitől tartania.
A Welt am Sonntag német újságnak nyilatkozva Blatter azt mondta: mielőtt a világbajnokság rendezési jogát Oroszország és Qatar megkapta, két magas szintű politikai megkeresés történt. Az akkori francia és a német elnök, Sarkozy és Wulff próbálták meg befolyásolni a szavazati joggal rendelkezőket.
Sepp Blatter állítja azt is, hogy „a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) is kapott egy olyan ajánlást, amely szerint Németországnak, gazdasági megfontolásokból, Qatarra kell szavaznia. Ismert, mondja, hogy a Deutsche Bahn (Német Vasút), a Hochtief (építészeti vállalkozás) és sok más német vállalat már a döntés előtt a megrendeléseken dolgozott Qatarban, amikor az ország megkapta a világbajnokság megrendezésének jogát.

Én a testületi vezetés elve szerint dolgozom. Ha a végrehajtó bizottság többsége azt akarja, hogy a világbajnokság Qatarban legyen, el kell fogadnom.-mondta Blatter.

A DFB korábbi elnöke, Theo Zwanziger nemrégen arról írt, hogy Wulff érdeklődött Qatar esélyeiről, de tagadta, hogy az akkori elnök bármilyen nyomást gyakorolt volna.
Blatter megerősítette azt is, hogy nem kíván pályázni hatodik Fifa-elnöki megbízására.