hirdetés

Elkapták a hajdú bihari méregkeverőt. Kiderült, hogy a palackozott, fogyasztóknak szánt alkoholtermék mindegyike metil-alkoholt tartalmaz csak. A férfi előzetes letartóztatását kezdeményezik.

metil-alkoholA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a szerepi metilalkohol-mérgezéssel összefüggésben több mint 200 liter metil-alkoholt tartalmazó alkoholterméket foglaltak le Hajdú-Bihar megyében, egy nagycserei háznál, amelynek átvizsgálásakor magyar zárjegy nélküli, igazolatlan eredetű alkoholterméket, szárított dohányt, alkoholtermék előállítására alkalmas berendezéseket és dohányvágó gépet találtak.

Az alkoholos italokat közkedvelt rövid italos (például whisky-s, gyomorkeserűs) üvegekben tárolták. A házilag színre fújt kupakokra „Duty Free Shop” feliratú papírcímkéket ragasztottak, a hazai gyomorkeserűs üvegekből hiányzik az utántöltést gátló eszköz. Zárjegy egyik terméken sem volt.

A 200 liter alkoholterméket a NAV Szakértői Intézetének Mobillaboratóriuma megvizsgálta. Kiderült, hogy a palackozott, fogyasztóknak szánt alkoholtermék mindegyike metil-alkoholt tartalmaz.

Az italokból 21 ember már fogyasztott is, őket mérgezéses tünetekkel kórházban ápolják. Két ember áldozata válságos. Az egyik válságos állapotban lévő nőt hamarosan lekapcsolhatják a lélegeztető gépről.

A pénzügyőrök a több mint 200 liter, megközelítőleg 1 millió forint értékű mérgezett alkoholterméket és a berendezéseket lefoglalták, jövedéki eljárást indítottak és költségvetési csalás, valamint jövedékkel visszaélés elősegítése iparjogvédelmi jogok megsértése és rossz minőségű termék forgalomba hozatala megalapozott gyanúja miatt feljelentést tesznek.