hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy bevonult a kecskeméti BV intézetbe az MVM egykori vezére. A szebb napokat látott Kocsis István hiába kért kegyelmi kérvényt Áder János köztársasági elnöktől, a kiszabott 5 éves büntetését el kezdte letölteni. Kocsis állítólag a csak parkettásnak becézett részlegbe költözött, ahol többek között a Fideszes Mengyi Roland a könyvtáros például. De Zuschlag János is raboskodott.

 

Hiába volt az MVM vezére, vagy épp jó barátja a Fidesz felső köreinek. Kocsis István kedd reggelre kapta a börtön behívóját Kecskemétre. Az Esti Újság úgy tudja Kocsis meg is jelent és elkezdte a kiszabott 5 éves büntetését letölteni. A több mint 60 éves üzletember rezzenéstelen arccal, vonult a rácsok mögé.

Bár úgy tudjuk Kocsis a csak parkettásnak becézett részlegbe került, ami nem egy igazi filmekből ismert kemény börtön. Itt raboskodott anno Zuschlag János ex-MSZP-s, vagy épp a Fideszes Mengyi Roland is itt tölti hosszú éveit, mint könyvtáros. Kocsis nem tudni kapott-e valamiféle feladatot.

Kocsis István kegyelmi kérelmét még a köztársasági elnök nem bírálta el.

Az Esti Újság úgy tudja Kocsis csalódott, amiért pácban hagyták.

Mint ismeretes elképesztő fordulatot vett pár hónapja a hírhedt MVM per . Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek Zrt. korábbi vezérigazgatóját a Kúria. Kocsis és vádlott neje valamint az FTC ex-tulajdonosa úgy tudjuk nem volt jelen az ítélet kihirdetésnél. A vádlottak emellett több Mint 5 millió eurot is fizethetnek az MVM-nek.

Senki nem számított arra, még a vádlottak maguk sem, hogy ilyen komoly büntetést kapnak az MVM-perben, amely két korábbi vádlottja már elhunyt a 11 éve tartó eljárásban.

Persze az ügy érdekessége, hogy egy érintett sem volt sem őrizetben, sem előzetesben egy napot sem. Ami úgy talán érthetőbb, hogy Kocsis István vezette anno az ÁPV Zrt.-t és az MVM –et, a BKV mellett, aztán Szász András a titkosszolgálati botrányba keveredett Nádor 95 RT és a Fradi révén is szintén közismert személy, utóbbinak tulajdonosa volt.

Kocsist és társait azzal vádolták meg, hogy leginkább offshore cégekkel kötött fura szerződések révén mintegy 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek., bár ebből 12 milliárd megtérült.

A nyomozást az NNI vezette és Kocsis és Szász vallomását a már azóta elhunyt dr.Kiss Ernő tábornok írta meg, igaz utólag leírhatjuk egy szándékos elrejtett hibával, amire rábukkant a pécsi talláros testület másodfokon. Kocsis és társai az elhíresült horvátországi Jadranka hotellel buktak meg, aminek a fordítási papírjai utólag bekerültek a vádiratba. Az elsőfokú eljárásnál ez ugyanis hiányzott.

Az MVM per fura fintora volt, hogy a Kocsist és Szászt segítő Kiss tábornokot, hogy hogy nem épp Kocsis és Szász vallomása és lehallgatásai alapján ítélték el. Kiss Ernő munkadíját, a két gyanúsított illetve vádlott vallomásának megírásáért 400 ezer eurot a mai napig nem fizették meg. Sőt az a fura helyzet állt elő, hogy állítólag Kiss tábornok 3 millió eurot kért , hogy elsimítsa az ügyüket Pintér belügyminiszternél és Polt legfőbb ügyésznél. Mindezt pedig a Kiss Ernő elleni eljárásban Szász András megerősítette a bíróságon. Kisst el is ítélték, törvénytelen lehallgatások alapján és Szász vallomása alapján és villámgyorsan vitték volna börtönbe, de a tábornok meghalt a bevonulás elötti napon.

A vádirat szerint a vádlottak munkájuk során előnytelen szerződéseket kötöttek és ezzel több mint 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek és az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek. A vádpontok között szerepelt hazai és szerbiai erőműfejlesztés, a magyar energianád-program és több tanácsadói szerződés. A bűncselekményekhez a Szász András másodrendű vádlott érdekeltségébe tartozó offshore céget is felhasználták.

A Kaposvári Törvényszék 2015 júniusában felmentette Kocsis Istvánt a hűtlen kezelés és a sikkasztás vádja alól, Szász Andrást viszont bűnösnek találták több vádpontban is, és Kocsis Istvánnéval együtt két-két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Időközben elhunyt Molnár László, az MVM egykori gazdasági vezérigazgató-helyettese, így ellene az eljárás megszűnt, a többi vádlottat pedig felmentették a hűtlen kezelés vádja alól. A Pécsi Ítélőtábla azonban 2016 májusában négy vádlott esetében hatályon kívül helyezte a döntést és új eljárást rendelt el.

Az új eljárásban a Kaposvári Törvényszék 2018 márciusában ismét felmentette Kocsis Istvánt és Varga-Sabján Lászlót, az MVM horvátországi leányvállalata, a NIKER d.o.o. ügyvezetőjét. Szász Andrást és Kocsis István feleségét viszont felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla idén márciusban azonban bűnösnek mondta ki Kocsis Istvánt társtettesként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelésben és sikkasztásban, és öt év börtönre ítélte, valamint öt évre eltiltotta gazdasági társaság vezetői tisztségének betöltésétől.

Szász András bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt három év szabadságvesztést kapott, és a MVM részére 48 millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték. A táblabíróság megállapította azt is, hogy Kocsis István és Szász András bűnszövetségben követte el a bűncselekményeket.

Az ítélőtábla Varga-Sabján Lászlót bűnsegédként elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta.

Kocsis Istvánt és Szász Andrást a táblabíróság arra is kötelezte, hogy fizessen meg 5 millió 50 ezer eurós kártérítést és annak késedelmi kamatát az MVM-nek.

Kocsis István felesége esetében helybenhagyta a büntetőjogi felelősségét pénzmosásban és orgazdaságban megállapító korábbi törvényszéki ítéletet, így az jogerőre emelkedett.
Miután az első- és a másodfokú döntés között eltérés volt a bűnösség kérdésében, lehetőség nyílt a Kúria harmadfokú eljárására.

A Legfőbb Ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása érdekében fellebbezett, a vádlottak és védőik pedig felmentésért.

A keddi tárgyaláson a Legfőbb Ügyészség képviselője azt mondta, hogy az ítélőtábla megalapozott döntést hozott, és helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét.

Kemenes Csaba, az MVM képviselője a tárgyaláson arról beszélt, hogy a másodfokú ítélet helybenhagyását indítványozta, mert véleménye szerint a tényállás megalapozott és a levont jogi következtetés is helytálló. Kérte, hogy az MVM-nek ne kelljen kifizetnie 5 milliárd forintot az egyik, a vádiratban érintett cégnek.

Kocsis István védője megalapozatlannak nevezte az ítélőtábla által megállapított tényállást. Szász András ügyvédje is felmentést indítványozott, Varga-Sabján László védője pedig arra hívta fel a figyelmet, a vádlott nem is volt abban a helyzetben, hogy tudja, mi miért alakult úgy, ahogy. Úgy vélte, az ítélőtábla a tényekből helytelenül következtetve állapította meg a vádlott bűnösségét, ezért felmentését kérte.

Az utolsó szó jogán Varga-Sabján László azt mondta, nem bűnös, nem terheli semmilyen jogellenes cselekmény vagy mulasztás.

A másik két vádlott nem jelent meg a tárgyaláson.

A Kúria kedden lényegében helybenhagyta az ítélőtábla döntését, álláspontja szerint a táblabíróság helyesen állapította meg a tényállást és helyesen vont le jogi következtetéseket. A Kúria szerint „irracionális ügyletek” történtek, alapvető szabályokat nem tartottak be a vádlottak és kihagyták az MVM közgyűlését a döntésekből.

A Kúria annyiban pontosította a táblabíróság határozatát, hogy Kocsis Istvánra a törvény kötelező rendelkezése folytán pénzbüntetést is kiszabott, kétmillió forint értékben, Szász Andrásnak pedig 48 millió forintot a Paksi Atomerőmű Zrt.-nek kell megfizetnie.

A jogerős bírósági döntés következménye, hogy az MVM-nek nem kell megfizetnie az egyik törvénytelen ügylet miatt az egyik cégnek polgári bíróság által megítélt ötmilliárd forintot.