hirdetés

Régóta pletyka, hogy vajon az országgyűlésben a politikusok használnak-e valamiféle serkentőszert, netán drogot. Most erre tenne pontot a Jobbik honanyája Varga-Damm Andrea szerint drogtesztet kellene bevezetni így igazolhatnák, hogy döntéseiket józan megfontolás után hozták meg. Persze az elképzelés nem sokat ér, mert egy évben csak egyszer lenne drogteszt és az sem mindenkinek. Nos vízeletből pár hétig mutatható ki a kábítószer. Hajból akár évekre visszamenőleg de ez méregdrága teszt.

 

Határozati javaslatot nyújtott be Varga-Damm Andrea azért, hogy ellenőrizzék a parlamenti képviselők droghasználatát. A Jobbik képviselője szerint így példát mutatnának és biztosítanák, hogy döntéseiket bármilyen kábítószer, pszichotróp, pszichoaktív anyag befolyása nélkül, józan megfontolás után hozták meg.
Az ellenzéki politikus szerint az Országgyűlésnek elő kellene írnia, hogy a képviselők drogtesztnek vessék alá magukat.

Az Országgyűlés Mentelmi Bizottsága minden negyedév utolsó hetében kisorsolna 25 képviselőt a testület elnöke és két jegyző ( egy kormánypárti, egy ellenzéki) jelenlétében. A kisorsoltak kötelesek lennének az Országgyűlés Egészségügyi Szolgálatának közreműködésével 15 napon belül elkészíttetni a drogtesztet, amit a Mentelmi Bizottság kapna meg. Az adott évben már kisorsolt képviselők a következő sorsoláson nem szerepelnének.

A képviselő drogtesztjének eredményéről, amennyiben a teszt pozitív eredményt hoz, a Mentelmi Bizottság elnöke tájékoztatja az Országgyűlés elnökét, Kövér Lászlót. Varga-Damm Andrea emlékeztetett rá, a drogfogyasztásnak vannak pszichés tünetei:

• szorongás,
• agresszió, amely ön- és közveszélyessé teheti az egyént,
• depresszió, amely öngyilkossághoz vezethet,
• üldözési mánia, paranoiás tünetcsoport, félelem.

Az Országgyűlésről szóló törvény kimondja, hogy az országgyűlési képviselő kötelessége kezdeményezően részt venni az
Országgyűlés munkájában, elősegíteni az eredményes működést.

Ezt a feladatot csak az az országgyűlési képviselő tudja maradéktalanul ellátni, aki pszichoaktív szerek alkalmazása nélkül, pszichés állapotát illetően egészséges állapotban van. Az a képviselő, aki olyan állapotban van, amelyeket a szakirodalom felemlít, nem képes országgyűlési képviselői feladatait az Országgyűlésről szóló törvény szellemiségének megfelelően ellátni.

Tény kérdése, ha minden képviselőnél ezt kötelezően előírnák lenne komoly meglepetés és a pletykák bebizonyosodnának. Azt nem hinnénk, hogy a Parlamentben folyna drogfogyasztás, hisz ez elég morbid lenne. Azonban sok politikus él valamilyen serkentő szerrel. A 90-es évek közepén végén a rendőrség is szeretett volna utána járni egy-két dolognak de nem tehették meg. Azonban a WC-ben nem hivatalos formában kimutatták különféle drogok maradványait, bár ezt sosem hozták nyilvánosságra és csak gyorstesztet használtak. Több lebukott drogkereskedő is anno próbált azzal menekülni a súlyos büntetés elől, hogy kik az ügyfelei.