hirdetés

Az Európai Unió Bíróságának ítélete alaposan átalakítja a dohánytermékek piacát. Az aromás termék a fiatalok számára vonzóbbá teheti a dohányzást, ezért a mentolos cigaretták jövőbeni tilalma uniós irányelv lesz. Az utóbbi időszakban számos más-más ízesítésű cigaretta került a boltokba, így ezek lehetnek a következők az EU tiltólistáján.

mentolos cigaretta

Az irányelv előírja, hogy minden cigarettacsomag felületének 65 százalékán fényképes egészségügyi figyelmeztetést kell elhelyezni, valamint betiltja a jellegzetes ízt adó, ezáltal a cigarettát vagy a sodrásra szánt dohányt a fiatalok számára vonzóbbá tevő ízesítéseket és a 20 szálnál kevesebbet tartalmazó csomagok forgalmazását. A mentolos ízesítés 2020-ban szűnik meg.

A törvény értelmében emellett gyógyszerként kell szabályozni az olyan elektromos cigarettát, amelynek gyártója a dohányzásról való leszokást ígéri. Ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályozás alá esik.

Tizennégy évvel az előző irányelv bevezetése után még mindig a dohányzás a legfőbb megelőzhető halálok az Európai Unióban. Az évek óta zajló dohányzásellenes lépéseknek köszönhetően a dohányzók aránya (a 2002-ben 15 tagállamból álló unióban) 40 százalékról (a 2015-ben 28 tagú unióban) 26 százalékra csökkent.