hirdetés

Egy új kormányjavaslat szerint a hazai háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak összesen 10 milliárd forintos bérkiegészítést, a védőnőknek 2 milliárd forintot, az alapellátásban dolgozó fogorvosoknak szintén 2 milliárd forint jövedelempótlék kiutalását kezdik meg hamarosan.

haziorvosHónapok óta vitáznak a szakszervezetek a kormánnyal, hogy a 2016-ra ígért forrás kiutalását mikor kezdik meg. A kifizetéseket először januárra, majd júniusra ígérték, de az erről szóló döntés csak most született meg.

A korábbi tervezet szerint a magyar háziorvosok csupán 5,9 milliárd forint pluszpénzt kaptak volna, az új javaslat már 10 milliárd forintról szól.

A pluszforrás idén január 1-től jár, annak visszamenőleges, egyösszegű kifizetését hamarosan megkezdi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán elmondása szerint a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként – hasonlóan a tavalyi juttatáshoz – átlagosan 130 ezer forinttal jut több havonta, míg a védőnők és az iskolai védőnők esetében 30-35 ezer, a fogorvosok esetében pedig 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelent majd az emelés.