hirdetés

A Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) a Volán társaságoknál átlagosan legalább 10-15 százalékos béremelést kezdeményez a 2017-es évre szóló alágazati bértárgyalásokon – közölte a KMSZ.
volánbuszA szakszervezeti szövetség egyes foglalkozási csoportoknál hároméves ütemezéssel 50 százalékos jövedelemfejlesztést tart indokoltnak, figyelembe véve a magyarországi bérfejlesztési dinamikát és a volános keresetek érzékelhető elmaradását a nemzetgazdasági keresetekhez képest.
A KMSZ azt javasolja, hogy októberben kezdődjenek meg a bértárgyalások, és az egyeztetéseken a tulajdonos (szaktárca) vagy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. képviselői is vegyenek részt.

Az érdekképviselet úgy véli, hogy bérigényüket alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai, amelyek szerint 2015 első fél éve és 2016 első fél éve között a keresetek a nemzetgazdaság nagyobb munkáltatóinál 10,5 százalékkal, az iparban 8 százalékkal, míg a Volán társaságoknál alágazati szinten csupán 2,9 százalékkal emelkedtek.

Hangsúlyozták: a komolyabb bérfejlesztést a kritikussá váló munkaerőhelyzet is indokolja, hiszen már most súlyos buszvezetőhiány van.

(Fotó: archív)