hirdetés

Az amerikai nagykövet ismét kritikát és észrevételeket fogalmazott meg. Colleen Bell néhány pozitív példát is említett ugyan, de aggodalma a Magyarországon tapsztalható korrupciós kockázat miatt nagy. Meglátása szerint a túlkapások visszaszorítása az éber választókon, civilszervezeteken és oknyomozó újságírókon múlik.

colleen bell

Bár a Miniszterelnökség részéről Vitályos Eszter államtitkár igyekezett megvédeni a közbeszerzési összeférhetetlenségi jogszabályokat, mondván bővültek a korlátozások, de a Transparency International által éltre hívott Átláccó Fesztiválon alig volt megszólaló, aki nem kritizálta a törvényt, amely csak az főbb tisztségviselőkkel egy háztartásban élő rokonokra korlátozta a közbeszerzési összeférhetetlenséget. Az eseményen később felszólalt Colleen Bell amerikai nagykövet is, aki szintén kitért nevek említése nélkül a törvényre, miszerint „nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak”, ha közbeszerzésen kívánnak indulni.

A sokak által csak Lex Tiborczként emlegetett törvényen túl kifogásolta, hogy még mindig nem nyilvánosak a paksi bővítés szerződései, és azok mihamarabbi nyilvánosságra hozatalát sürgette. Szerinte éber választópolgárokra, illetve oknyomozó újságírókra, valamint erős civilszervezetekre van szükség ahhoz, hogy mindenkori hatalom elszámoltatható legyen és kikényszeríthető legyen az átláthatóság. A korrupció a gazdaságra, illetve a társadalomra is káros hatásokat okoz, és Bell szerint ez olyan, mint a rák, amely megtámadja a szervezetet, majd idővel meg is semmisíti azt. A pozitívumok között a záhonyi határőrök elfogását említette, valamint az online pénztárgépek bevezetését.

A magyar–amerikai viszonyok a 2014-es kitiltási botrány során romlottak meg, de Colleen Bell nagykövet kinevezésével látszólag közeledtek az álláspontok a két ország kapcsolataiban. Azonban a kommunikáció és a valós helyzet közötti különbséget már Bell beszéde is megmutatta a Corvinus Egyetemen, ahol a diplomácia nyelvén, de ellentmondást nem tűrően kritizálta az Orbán-kormányt, főleg a korrupció visszaszorítása terén tapasztalt hiányosságai miatt.