hirdetés

Nincs jó hír a koronavírus ellen vívott háborúban. Elhunyt megint 162 beteg. Némi öröm lehet ebben a sok rosszban, hogy 139 ezer oltást adtak be csütörtökön. Az álomhatártól azonban még mindig messze vagyunk, hogy védettek legyünk mindannyian Magyarországon, nagyon messze.

 

11 871 új fertőzöttet igazoltak az elmúlt 24 órában, és elhunyt 162 beteg – írja a koronavírus.gov.hu oldala. Az aktív fertőzöttek száma 172 488 főre emelkedett. Kórházban pedig már 6913 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 695-en vannak lélegeztetőgépen. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy nap alat 15-en kerültek lélegeztetőgépre és 55-en kórházba.

Az oltási akcióhét negyedik napján újabb rekordot döntött a beadott oltások száma, csütörtökön 139 ezer oltást adtak be. Az akcióhéten összesen már 527 ezer oltás történt, közülük 435 ezren már a harmadik megerősítő oltást vették fel és 63 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását. A kormány meghosszabbítja az oltási akcióhetet – ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel rádió interjújában.

A koronavírus elleni háborúban sajnos még mindig csehül állunk pestiesen mondva. Az optimális védettséget nyújtó határtól messze állunk még, hisz még a 7 millió fő oltottságát sem értük el.

Az azonban elgondolkodtató, hogy eddig miért kellett regisztrálni, ha a regisztráció nélküli oltás ennyire sikeres ? Sajnos az illetékesek nem gondoltak bele abba, hogy sokan nem tudják kezelni a netes regisztrációt ? Hogy sokan a TB számukat sem tudják, mert nincs biztosításuk és a kártyájukat sem tudják hova tették ? Vagy épp sokan még nemhez sem férnek hozzá, mert nincs rá pénzük ? Vagy, hogy sokan félnek a tudatlanságuk miatt az oltástól, mert nem járták ki a nyolc általánost sem ? Igen sajnos ezen részleteket jó lett volna figyelembe venni anno a koronavírus elleni háborúba menetel előtt. Nem vettük.

(Csákány Tibor)