hirdetés

Vádat emelnek Simon Gábor volt szocialista politikus ellen költségvetési csalás miatt. Ennek ellenére hamarosan szabadlábra kerülhet, és bécsi bankszámlájának zárolását is feloldották. A magyar államnak okozott kár, ami miatt Simont vádolják, megtérült – az MSZP volt elnökhelyettese befizette adóhátralékát. S abban bízik, hogy emiatt korlátlanul enyhíthető a büntetése. Mondjuk halkan megjegyeznénk, anno Zuschlag János is teljes mértékben visszafizette azt a pénzt, amivel vádolták, mégis 7 évet kapott.

Simon Gábor

Mint ismeretes, az MSZP-s képviselő azzal került a figyelem középpontjába, hogy az akkor még Fidesz-közelinek számító Magyar Nemzet megírta, hogy a bécsi Volksbanknál Simon nevén egy 240 millió forintnyi eurót tartalmazó számla van. Az ügyészség zárolta a számlán tartott pénz egy részét, 238 ezer eurót, a NAV ugyanis ennyi vélt adóhátralékot állapított meg az eljárás korábbi szakaszában. Tavaly októberben Simon ennél többet, 128 385 409 forintot utalt a NAV letéti számlájára adóhátralék befizetésének címén. Azért döntött így, mert költségvetési csalás gyanúja esetén a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt.

A vádirat ismertetésen kiderült, hogy Simont a megtérített összegre vonatkozóan különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással akarják megvádolni. Nyolc rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége is szerepel a vádpontok között, mert az ügyészség szerint Simon valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott le, eltitkolva külföldön tartott pénzeit. Felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is megvádolják, ami a nevére kiállított bissau-guineai útlevéllel függ össze – ezt az ügyészség szerint az azóta elhunyt Welsz Tamás szerezte Simonnak. Ezt az útlevelet viszont Simon védőjének többszöri indítványára sem mutatták be az ügyészek.

Simonnak Svájcban is van bankszámlája. Simon azonban egyelőre nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok tájékoztassák az ügyészséget a vagyonról, de egy novemberben hatályba lépett jogszabályváltozás szerint már nincs szükség a hozzájárulására. Simon ügyvédje a napokban kifejezetten indítványozta, hogy az ügyészség kérje ki az adatokat Svájctól.