hirdetés

Tanúként hallgatta meg a bíróság Bánki Erik politikust a pécsi Volvo-gate néven ismert 700 millió forintos csalás és pénzmosás ügyében. A Kaposvári Törvényszék érdekes módon az egyik vádlott és már elhunyt vádlott vallomása miatt idézte Bánkit, akire terhelő vallomást tett a buszgate főszereplője.

 

A pécsi buszbeszerzési botrány lényege, hogy a buszflotta 2015-ös lecserélésekor eredeti ajánlatnál több százmillió forinttal drágábban vásárolt használt Volvo-buszokat a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz. Az árkülönbözet egy, a beszerzésben érdemi munkát nem végző közvetítőcégnél csapódott le. Az ügylet 700-850 millió forintos kárt okozott Pécsnek. A korrupciós pénzt Hollandiában akarták tisztára mosni, de egy ottani banktisztviselőnek feltűnt a dolog és nyomozás indult előbb ott, aztán Magyarországon is.

Három ember került a vádlottak padjára, Paiger István Péter (a Tüke Busz korábbi vezérigazgatója) aki időközben elhunyt, Csengő András (Hollandia egykori tiszteletbeli konzulja) és egy bizonyos Paczek Endre Tibor. Utóbbi egy thaiföldi cég (a Taki Company Limited) képviselője volt, amelynek részére 172 millió forintnak megfelelő, a korrupt ügyeltből származó összeg átutalását kezdeményezték.

Érdekes módon Paczek korábban ügyvezetői pozíciót töltött be egy németországi cégben, amelynek Bánki Erik volt a 91 százalékos tulajdonosa.

Bánki és a beszerzés politikai felelőse, az akkor már szintén országgyűlési képviselő Csizi Péter ráadásul épp a buszos tranzakció idején, 2015 áprilisában utazott Hollandiába egyidőben.

A kaposvári bíróságon kedden erről is kérdezték Bánki Eriket, aki azt mondta, csak egy napra mentek ki kollégájával egy koncert miatt és gasztronómiai érdeklődés is vezette őket, amin sokan mosolyogtak.

Szerintünk igenis lehet véletlen egybeesés a közös utazás, és az is, hogy a vádlottak egy része köthető Bánkihoz.

Az azonban fura, hogy vajon a vádhatóság a pécsi buszgate ügyben miért nem volt hajlandó korábban még csak tanúként sem meghallgatni Bánki Eriket, hisz azzal még azt a gyanút is el lehetett volna kerülni, hogy biztos itt van valami mutyi.

( CsT)