hirdetés

Idén is Csányi Sándor Magyarország leggazdagabb embere de szorosan követi őt az erotikus szolgáltatások guruja Gattyán György is. A Napi.hu kiadásában, sorrendben immár 13. alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadvány rangsorát 2011 óta vezeti az OTP Bank Nyrt. első embere. A második helyen Bige László, Péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa következik, míg további tízmilliárdos különséggel az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György a harmadik. Pontos összegeket, részletes listát május 8-án, a kiadvány boltokba kerülésének napján közöl a napi.hu.
A 100-as elitklubba szóló “belépőjegy” minimális mértéke idén 5,3 milliárd forint volt – ez 400 millió forinttal haladja meg a múlt évit. Továbbra is a 100 leggazdagabb egyetlen női szereplője Kósa Erika.
A listán szereplők összvagyona 2460 milliárd forint – ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. Ez azt jelenti, hogy a 7,9 százalékos gyarapodás jócskán felülmúlta a 2013 egészében a KSH által mért 1,7 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken bő hat százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona. Mindehhez érdemes hozzátenni azt is, hogy az első, 2002-ben megjelent 100 leggazdagabb rangsorában szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az elmúlt 13 év alatt éppen négyszeresére emelkedett – miközben ezen időszakban a a fogyasztó árak összesen alig 77 százalékkal nőttek.
A Napi.hu becslése szerint a 100 leggazdagabb idei élbolyában szereplők közül a legnagyobb éves gyarapodást Bige László könyvelhette el, majd Gattyán és Csányi következik.
Idén a kilenc új belépő közül a legelőkelőbb helyen Polony István, az Olajterv-csoportban tavaly  47 százalékos tulajdonrészt szerzett üzletember végzett. Két tavalyi nagy cégeladás nyomán került fel a listára Mészáros Csaba, aki a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó Evopro-csoport egy részét értékesítette. Vinnai Balázs, aki a banki informatikai rendszerekkel foglalkozó IND-csoportot értékesítette – itt szintén egy multinacionális cég volt a vevő – szintén szerepel a 100 leggazdagabb között.
A magazin újdonsága lesz a legbefolyásosabbak listája, ahol kormányközeli vállalkozók és a multik hazai leányainak irányítói is helyet kaptak.