hirdetés

Aggasztó eredmények érkeztek a kínai vakcinával beoltott budapestiek védettségéről. Nagy baj lesz, ha nem lépünk, hisz a 60 év felettieknél a koronavírus elleni kínai oltás nem sokat ér. Az Esti Újság már korábban jelezte chilei adatokra alapozva, hogy a kínai vakcina nem ad kellő védettséget. A most elkészült fővárosi antitestvizsgálat első eredményei alapján kijelenthető, hogy a Sinopharmmal oltott 60 év felettiek negyedének nincs antitestes védettsége. S hamarosan itt a negyedik hullám.

 

A Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködve az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre – derül ki a Fővárosi Önkormányzat keddi sajtóközleményéből.
Mint írták: a tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

Az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a 60 év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben.

A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb.  A Pfizernél kettő, a Szputnyiknál hét, míg a Sinopharmnál 294 esetben nem volt elégséges mennyiségben antitest a vérkeringésben.

Karácsony Gergely a vizsgálat eredményeivel kapcsolatban Facebook-oldalán jelezte: ez a minta az önkéntesség miatt nem reprezentatív, de, más vizsgálatok tapasztalataival együtt azt a vélelmet erősíti, hogy baj van: a szüleink, nagyszüleink korosztályából több százezren lehetnek védtelenek, miközben a delta-variáns már a szomszédban kopogtat, készülődik a negyedik hullám.

A főpolgármester szerint a kormánynak a következő négy lépst kell megtennie azonnal: „biztosítsanak ingyenes antitest-szűrést mindenkinek, a kínai vakcinával beoltott időseknek elsőként, akinél nem alakult ki ellenanyag, azoknak azonnal biztosítsanak harmadik oltást bizonyítottan hatékony vakcinával, kérjenek bocsánatot azért, hogy a politikai propaganda szempontjait, a kínai érdekek kiszolgálását fontosabbnak tekintették az idősek védelménél, elszámolást forintra-fillérre a kínai vakcinabizniszre elégetett közpénzmilliárdokkal, az erkölcstelenül nyerészkedő közvetítő cég felelősségre vonását, az ellopott pénz visszatételét a közös kasszába.”

Az Esti Újság már hónapokkal ezelőtt beszámolt arról, hogy Chilében hiába vannak az emberek beoltva Sinopharm vakcinát, mégis terjed a koronavírus. A chilei hatóságok ezután elkezdték az antitest vizsgálatokat és kiderült sajnos a kínai oltás nem ad elegendő védelmet, mert a vírus ellen kevés antianyag termelődik. Így Karácsonyék eredménye sem meglepő sajnos.

Az viszont nagy baj, hogy hamarosan indul a negyedik hullám. Politikától függetlenül jó lenne megoldani, hogy már senki se haljon bele a koronavírus fertősébe, hisz oltás van, sőt vannak jó vakcinák is.

(Csákány)