hirdetés

Komoly bajokra, hiányosságokra  bukkant az Állami Számvevőszék az Országos Roma Önkormányzat azon időszakában, amikor még a miniszterelnök főtanácsadója, Farkas Flórián vezette a szervezetet. Az ÁSZ-vizsgálat szerint a kapott állami támogatások nyilvántartását a nemzetiségi szervezetnél nem vezették, nem készítettek róla beszámolót, a kockázatkezelő rendszert nem dolgozták ki, a korábbi ellenőrzések során tett számvevőszéki javaslatok nagy részét pedig nem hajtották végre. Nos, feljelentést még nem tett az ÁSZ, de nehéz lesz nem meg tennie, úgy tűnik.  Igaz, a NAV már az uniós milliárdok miatt vizsgálódik.

ORÖ

Szegény ORÖ-t nem csak a NAV, már az ÁSZ is húzza. Nem elég, hogy az év első felében az adóhivatal tartott házkutatást, és folytatnak nyomozást az Országos Roma Önkormányzat gazdálkodásával, esetleges költségvetési csalással kapcsolatban. Most egy másik állami szerv jelentése hozta kellemetlen helyzetbe az önkormányzatot és legfőképp Farkas Flóriánt a miniszterelnök főtanácsnokát.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) friss jelentésének egyelőre nincs büntetőjogi vonzata. Sőt, megpróbáltak igen finoman,  kesztyűs kézzel bánni az Országos Roma Önkormányzattal. Az ÁSZ közleményéből azonban könnyedén látható, hogy a szervezet könyvelése, gazdálkodása nagyon nincs és nem volt rendben – a megállapítások pedig javarészt arra az időszakra vonatkoznak, amikor az önkormányzatot Farkas Flórián vezette.

Az ÁSZ jelentése szerint az ORÖ egyszerűen nem vezetett elkülönített nyilvántartást azokról az összegekről és felhasználásukról, amelyeket támogatásként kapott az államtól és az önkormányzattól. Az is kiderült, hogy a működési támogatás 2011–2012. évi felhasználásáról jogszabály szerinti beszámolót nem készítettek, míg a 2013. évi felhasználást nem az előírt tartalommal mutatták be. Az ÁSZ hiányosságokat állapított meg a költségvetési támogatások felhasználásában és elszámolásában, valamint az önkormányzat által nyújtott támogatások pályáztatása, elszámoltatása, felhasználásának ellenőrzése terén is.

A nemzetiségi önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodása, valamint a belső kontrollrendszer, a belső ellenőrzés kialakítása és működtetése is csak részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A hivatalvezető nem alakította ki a kockázatkezelési rendszert, és a célok megvalósításának nyomon követését biztosító rendszert is csak részben megfelelő módon hozta létre. Az önkormányzat a korábbi számvevőszéki ellenőrzés során tett javaslatok jelentős részét is negligálta, a 21 kért változtatásból nyolcnál egyszerűen nem hajtotta végre a feladatot, ötnél pedig csak részben tett lépéseket.

A számvevőszéki ellenőrzés hiányosságokat tárt fel az éves költségvetések tervezésében és végrehajtásában, az önkormányzat 2011–2013. évi beszámolóit könyvvizsgáló véleményezte, és mindhárom költségvetési beszámolót korlátozó záradékkal látta el.

Az állami támogatások mellett a nemzetiségi önkormányzat másik fő bevételi forrásánál, az európai uniós programoknál is súlyos problémák vannak, legalábbis ezt sugallják a felszínre került ügyek. Az uniós programok szabályszerű lebonyolítását nem végezték el, pedig a korábbi hírek szerint elég nagy kérdőjelek mutatkoznak ott is.

Mint arról már beszámoltunk mi is májusban, adónyomozók tartottak razziát az ORÖ székházában, és költségvetési csalással összefüggésben iratokat foglaltak le. A meglepetésszerű akciót az válthatta ki, hogy akkori értesülések szerint az ORÖ éjjelente, titokban elkezdett megsemmisíteni bizonyos dokumentumokat és pénzügyi elszámolásokat.

Az adóhatósági nyomozás az ORÖ-höz több szálon kötődő Farkas Flórián (volt ORÖ-elnök) vezette Foglalkoztatási Szövetkezet Híd a munka világába elnevezésű programja miatt zajlik. Az ügyet először az LMP-s Hadházy Ákos dobta fel, aki arról számolt be, hogy Farkasék az uniós társfinanszírozású tervhez kapcsolódóan például a főváros frekventált részén, a Gellérthegy utcában vásároltak irodaházat több százmillió forintért, amit gazdagon be is rendeztek. Emellett tíz autót béreltek, fél évre 3-3 millió forintért.

Az ORÖ még január végén azt közölte, hogy Hadházy Ákos információi tévesek,  és az azokból levont következtetések hibásak. Az uniós pénzeket felhasználó program egy – a közfoglalkoztatás rendszerétől függetlenül működő – hátrányos helyzetűek által létrehozott és működtetett országos foglalkoztatási szövetkezet kiépítését szolgálja.

Egy másik ügyet az Index ismertetett. Farkas Flórián elnökként bő 280 millió forintos elnöki keret fölött rendelkezhetett, azonban a gyanú szerint nem számolt be arról az önkormányzat közgyűlésének, hogy a pénzt mire költötte vagy hova tette.

Farkas Flórián és az ORÖ egyelőre hallgat. Farkas Flórián az ügyben azt ígérte, hétfőn közleményt ad ki.