hirdetés

Nincs elegendő szakember, aki javítsa a mezőgazdasági gépeket. Komoly baj lehet belőle. Technológiai téren folyamatosak a fejlesztések, és ezeknek a modern mezőgazdasági gépeknek az ára akár a 100 millió forintot is elérheti. Az ilyen nagy értékű járművek és gépek kezeléséhez viszont komolyan képzett szakemberekre, mezőgépészekre lenne szükség, de ez esetben egy igen fontos hiányszakmáról beszélünk.

mezogazdaságA munkaerőt tekintve a gazdálkodók csaknem négyötöde csupán gyakorlati tapasztalatára támaszkodik, felsőfokú végzettséggel három, középfokú szakirányú végzettséggel hét százalékuk rendelkezik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. Szintén a KSH statisztikáiból derül ki, hogy míg a mezőgazdaságban dolgozók aránya a teljes foglalkoztatottak számához képest huszonöt évvel ezelőtt még tizennégy százalék volt, manapság az öt százalékot sem éri el.
Az elmúlt tíz évben csaknem nyolcszáz milliárd forint értékű gépberuházás zajlott a magyar mezőgazdaságban az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara statisztikai alapján az idei év első felében a mezőgazdasági gépforgalmazás értéke csaknem 55 milliárd forintot tett ki. Tavaly a szakmai képzésben tanuló 84 ezer diákból mintegy 4400 kezdte meg tanulmányait valamilyen mezőgazdasági szakiskolában, viszont a diákok töredéke, mindössze negyede tett sikeres szakmai vizsgát. Az összes mezőgépész végzettségű szakember, azaz csaknem 43 ezer fő közül csupán négyezer dolgozik az agráriumban.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke elmondta: a szakmunkás, a technikus és az egyetemi szintű képzésre jelentkezők száma egyrészt nagyon alacsony, másrészt sok esetben hiányzik a diákokból az a szakmai érdeklődés, belülről fakadó kíváncsiság, ami segítene elsajátítani a szakmát, benne maradni és lépést tartani a technikai, technológiai fejlődés ütemével.

A szakember szerint arra kell törekedni, hogy a mezőgazdasági gépészeti szakma újra a vonzó oldalát mutassa meg a fiataloknak. A diákok ismerhessék fel a benne rejlő lehetőségeket, és azt, hogy tanulmányaik befejezésével hosszú távú megélhetést garantáló végzettséget kapnak a kezükbe.

A MEGFOSZ elnöke hangsúlyozta: a Földművelésügyi Minisztérium hiányszakmának minősítette a mezőgépész szakmát, és ha nem sikerül ezt orvosolni, akkor a gazdálkodásban rendszeres termeléskiesés következhet be. Szerinte hiába állnak ott a modern gépek, ha nincs képzett szakember, aki szakszerűen kezelje, vagy ha működnek is a gépek, de nincs mezőgépész, aki karbantartsa azokat. Harsányi úgy véli, az eredmény ugyanaz: a gazdálkodás kényszerszünetre lesz ítélve.
(Forrás: Agrotrend.hu/Magyarhirlap.hu )