hirdetés

Nemcsak üzemanyag hiány van, de cukor sincs sok helyen. Bizony a régi átkos idők jelene van, azaz hiánycikknek számít a hatósági áras kristálycukor is. Nagyobb baj, hogy nem is tudják a boltosok, mikor kapnak legközelebb árut.

 

A boltosok egyértelműen a február óta érvényben lévő árstopot és az annak nyomán bevezetett mennyiségi korlátozást okolják az áruhiányért.

Van olyan bolt, amely hónapok óta nem kap kristálycukrot.

A cukorhiány egyáltalán nem új, de a karácsonyi sütési láz miatt még feltűnőbbé válhat– valószínűsítik. A cikkből azonban az is kiderül, hogy a piaci áras porcukorból, barna cukorból, nádcukorból, kockacukorból jellemzően nincs hiány, szóval aki sütni akar, az találhat helyettesítő terméket a kristálycukor helyett.

A Spar azt írta: akadoznak a beszállítások, ezért kevesebb kristálycukor érhető el a boltjaikban, mint tavaly ilyenkor. Van olyan árstopos termék, amiből a korábbiakhoz képest háromszoros mennyiséget értékesítenek. Kristálycukorból a tavalyi egész éves mennyiség már idén nyárra elfogyott.

A Tesco szerint folyamatos az ellátás a hatósági áras élelmiszerekből, így a cukorból is, de az előfordulhat, hogy egy-egy áruházban átmenetileg, egy adott napon belül nem a megszokott mennyiségű áruval találkoznak a vásárlók. Az áruházlánc ezt azzal magyarázza, hogy az árstop extra keresletet generált cukorból is.

A Pennynél a korábbi évekhez hasonlóan most is előfordulhat átmeneti készlethiány a cukorból is, de ez nem hosszabb és tartósabb, mint a máskor. A karácsonyi időszakban arra számítanak egyébként, hogy általánosságban kevesebb termék fogy majd tavalyhoz képest, az előzetes számítások szerint 5-7 százalékkal. Ennek az infláció az oka, mivel októberben például 34 százalékkal nőtt a forgalmuk, viszont az értékesített áruk mennyisége 8-10 százalékkal csökkent.