hirdetés

Bajba került Magyarország. Nem jön ugyanis 700 milliárd  forintnyi támogatás az Uniótól. Az Európai Bizottság (EB) váratlanul felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, gazdaságfejlesztés, üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik – jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

 euro

A három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint – ismertette. Megjegyezte, hogy az ilyen típusú korrekciók értéke általában 10 százalék körüli, így a mostani intézkedés pár tízmilliárd forintos a korrekciót jelenthet. Leszögezte emellett, hogy az EB döntése miatt fejlesztést nem kell leállítani.

A Magyar Liberális Párt szerint nyilvánosságra kell hozni, hogy az Európai Bizottság mely uniós pályázatoknál talált olyan hibákat, amelyek miatt felfüggesztették 700 milliárd forint kifizetését.

Az ellenzéki párt gazdaságpolitikusa azután mondta ezt szerdán újságíróknak, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az Európai Bizottság (EB) felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik.

Bodnár Zoltán szerint várható volt egy ilyen döntés, mert a Fidesz többször módosította a közbeszerzési törvényt és számos pont “lehetőséget adott az összejátszásra, a tisztességes verseny kijátszására”. Brüsszellel pedig hónapok óta tart a vita, mert az uniós pályázati rendszert nem az Európai Bizottsággal egyeztetve és az általuk elfogadott módon alakították át – tette hozzá.

A politikus egy kérdésre válaszolva azt mondta, a felfüggesztés miatt átmeneti finanszírozásról kell gondoskodni, ha pedig végképp elvész a 700 milliárd forint, akkor az a költségvetés hiányát növeli majd.

Az LMP szerint várható volt, hogy előbb-utóbb probléma lesz az európai uniós támogatások felhasználásával kapcsolatosan. A párt egyúttal követeli az erről szóló európai bizottsági jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője és Heltai László, a párt gazdaságpolitikai szakszóvivője erről szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón beszélt, miután Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az Európai Bizottság felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik.

Schmuck Erzsébet emlékeztetett: pártja korábban folyamatosan felhívta a figyelmet arra, hogy baj van a projektelbírálási rendszerrel és a közbeszerzési eljárásokkal, átjárja ezeket a korrupció, és “elég sok esetben kimutatható volt, hogy kormányhoz közeliek (…) kaptak jelentős EU-s támogatást”.

A politikus azt is mondta, az LMP nem állítja, hogy az előző kormány projektkiválasztási rendszere hibátlan volt, de az elmúlt öt évben a Fidesznek lett volna elég ideje feltárni és orvosolni a hibákat.

Heltai László, az LMP gazdaságpolitikai szakszóvivője a tájékoztatón arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség már februárban megkapta az Európai Bizottságtól azt a revizori jelentést, amely a konkrét problémákról szól. Az LMP követeli e jelentés nyilvánosságra hozatalát – közölte.

A szakszóvivő szerint a felfüggesztés nyilvánvalóan mutatja, hogy alkalmatlan emberek vezetik az EU-s pénzek elosztását.

A Fidesz-frakció arra kéri a kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy “a szocialisták szabálytalan pályáztatási gyakorlata miatt” Brüsszellel kialakult technikai vita semmilyen módon ne hátráltassa a most záruló, 2007-2013-as európai uniós fejlesztési ciklusban még kifutó gazdaságfejlesztési programok végrehajtását.

A kormánypárti képviselőcsoport ezt azután közölte az MTI-vel, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára szerdán bejelentette: az Európai Bizottság felfüggesztette a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritásának kifizetéseit, ide tartoznak az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése.

“A szocialistákkal ellentétben a mostani kormány egyetlen, hazánkat megillető fillért sem hagyott veszni, és ezután sem fog veszni hagyni” – reagált közleményében a Fidesz-frakció.

Hangsúlyozták: a kormány fejlesztéspolitikának köszönhetően Magyarország rekordot ért el a 2007-2013-as időszakban rendelkezésre álló fejlesztési források lehívásában, és “ezt a teljesítményt nem hagyjuk veszélyeztetni”.

A kormánypártiak szerint Magyarország minden idők legnagyobb gazdaságfejlesztési korszaka előtt áll. Jelezték, hamarosan 12 ezer milliárd forintos fejlesztési forrás nyílik meg az ország előtt, aminek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre és munkahelyteremtésre fordítják. Ez az arány – jegyezték meg – a szocialisták idején 16 százalék volt.

Kárpát Dániel frakcióvezető-helyettes erről szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján beszélt, miután Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az Európai Bizottság felfüggeszti a gazdaságfejlesztési operatív program első három prioritástengelyét, ahová az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése tartozik.

Kárpát Dániel úgy fogalmazott: nem lehet apró bakiként és balesetként kezelni, hogy Brüsszel több száz milliárd forintnyi uniós pénzt függesztett fel. Egyes sajtójelentések szerint több száz vagy több ezer szerződést tekintettek át, “amelyek kapcsán egyértelműen felmerül a korrupció gyanúja” – tette hozzá.

A jobbikos politikus szerint a kabinet részéről olyan indoklások várhatóak, hogy a Bajnai-kormány közbeszerzési gyakorlatát folytatva “lényegében egy olyan rendszerhibáról van szó, amire Brüsszel lecsap, de aztán egy néhány tízmilliárdos korrekcióval megússza Magyarország az egészet”. Egyúttal viszont hangsúlyozta, hogy 2012-ben az Orbán-kormány új közbeszerzési gyakorlatot vezetett be, “tehát nem igaz, hogy a Bajnai-rendszer egyenes folytatásáról lenne szó”. Véleménye szerint egy olyan hibás gyakorlatot látunk, amelyik a Bajnai-kormány idejétől datálható, de a Fidesz saját rendezési elveit is magán viseli.

Kárpát Dániel arra is kitért, hogy egy szélsőséges esetben – amit a Jobbik sem szeretne – akár még a döntéssel érintett pénzek egy részét is vissza kell fizetni. Akkor viszont adódik a kérdés, hogy ennek a költségeit az érintett cégek vagy esetleg az adófizetők fogják állni – közölte.

A politikus úgy összegzett, hogy ebben az esetben is egy kormányokon átívelő gyakorlatról van szó, hozzátéve: hasonló Fidesz-MSZP “nagykoalíciós módszertant” láttak a devizahitelek és a Quaestor-ügy során is.

Az Együtt azt követeli, hogy a kormány azonnal hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság (EB) eredeti jelentését a gazdaságfejlesztési operatív program kifizetéseinek felfüggesztéséről.

Az ellenzéki párt szerdán ezt azzal kapcsolatban közölte, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára bejelentette: az EB felfüggeszti az operatív program első három prioritástengelyének kifizetésétit; ide tartoznak az innovációs pályázatok, a gazdaságfejlesztés és az üzleti infrastruktúra fejlesztése. A három terület 2007 óta pályázható keretösszege mintegy 700 milliárd forint.

A helyettes államtitkár azt mondta, a bizottság szerint a győztes pályázatok 2007 és 2014 közötti kiválasztási gyakorlata, amelyet Magyarország a Bajnai-Gyurcsány kormány óta folytat, s amelyre 2014-ben vezettek be átfogó új szabályozást, nem volt alkalmas arra, hogy a legjobb projekteket juttassa támogatáshoz.

Az Együtt közleményében azt követelte, hogy a kormány hagyja abba “hazudozást és sumákolást”. Hangsúlyozták, a Fidesz öt éve van kormányon, ennyi ideje lett volna arra, hogy feltárja és kijavítsa ezeket az állítólagos hiányosságokat, és nem megfelelő gyakorlatokat.

Öt év múltán hiteltelen még mindig az “elmúltnyolcévre” mutogatni – fogalmaztak.

( ATV-MTI-Esti Újság )