hirdetés

Megkapta az első pofont a magyar-orosz barátkozás. Szóltak ugyan sokszor Orbán Viktornak is, kérték a magyar kormány tagjait nem egyszer, hogy Vlagyimir Putyinnal óvatosan, a két harmaddal pedig nem visszaélni.Lajos is szólt Simicska, hogy ez nem jó irány.  Nem ezért küzdött vállvetve. Mi okoskodtunk és erősködtünk. Az erősebb kutya pedig nyert. Blokkolta ugyanis az Európai Bizottság Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal – jelentette a Financial Times. Aztán Giró- Szász kormányszóvivő közölte ez nem igaz. Majd hazánk Uniós biztosa Navrasics Tibor megerősítette a Financial Times értesülését és egyben csinált hülyét pestiesen mondva a kormány szóvivőjéből. Nos Lajos-Viktor már 1:0.

paks 2

Nem hagyta jóvá az Euratom a leendő paksi blokkok fűtőanyagának Oroszországból történő kizárólagos importját – közölte a Financial Times.  A lap szerint Magyarország ugyan fellebbezett az EU-biztosok múlt heti találkozója idején meghozott döntés ellen, de három, a tárgyalásokat jól ismerő forrás szerint az Európai Bizottság is a döntés mögé állt. Ennek pedig az az eredménye, hogy az egész paksi bővítést simán, dalolva és könnyedén blokkolták – írta a lap.

A Financial Times szerint Magyarország most két dolgot tehet, vagy új fűtőanyag-szerződést köt, vagy jogi lépéseket tesz az Európai Bizottság ellen.  Hozzátették, hogy az Európai Bizottság a Roszatommal kötött szerződések közbeszerzési aspektusát is vizsgálja, de ezek a vizsgálatok még nem értek véget.

A Financial Times szerint a mostani döntés tovább növelheti a feszültséget Brüsszel és Moszkva között és nagy visszalépést jelent Orbán Viktornak, aki az ukrán konfliktus ellenére körbeudvarolta a Kremlt.

A tervezett paksi blokkok fűtőanyag-ellátásával kapcsolatban múlt héten hírbe hozták az amerikai Westinghouse céget is. Egy héten történt sajtóbeszélgetésen Szíjjártó Péter külügyér újságírói kérdésre válaszolva viszont azt mondotta, nem tud a Jávor Benedek PM-s európai parlamenti képviselő által felvetett ügyről, amely szerint az amerikai Westinghouse szerepet kapna a Paksi Atomerőmű bővítésében. Szijjártó hozzátette, hogy a Roszatom a magyar állammal kötött kivitelezői szerződése értelmében maga döntheti el, kivel működik együtt.

Mindezt megerősítette az Indexnek Navracsics Tibor, az EU magyar biztosa, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát, ami a Magyarország és Oroszország közt létrejött paksi bővítésről szóló megállapodást blokkolja. Ezt csütörtök este írta meg a Financial Times saját értesüléseire hivatkozva: Navracsics elmondta, hogy az Euroatom jelentése múlt szerdán került a biztosok kollégiuma elé. A dokumentum jellege miatt szavazásra nem volt szükség.

Az Euratom főként a paksi atomerőműbe szánt fűtőanyagok beszerzését kifogásolta tételesen. Az EU atomügyi hivatala szerint a beszerzési időtartamra kötött magyar-orosz megállapodás például konkrétan ellentétes az EU-s szabályokkal.

Navracsics azt is elmondta, hogy a bizottság megkérdezte a magyar kormányt, hogy nyilvánosságra hozhatják-e a jelentést, de a válaszra rendelkezésre álló idő még nem telt le, most pedig ki is szivárgott a lényeg.

Kormányzati szinten azonban a jelek szerint nem egyeztették a döntéssel kapcsolatos kommunikációt. Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-nek határozottan cáfolta a Financial Times értesüléseit és nem tudott Navrasics nyilatkozatáról, ami homlok egyenest más mint Giro –Szász András közleménye, aki így ismét pestisen mondva hülyét csinált magából.

Tény kérdése, hogy az orosz-magyar újrabarátkozás nagyon nem tetszett a régi barátnak, a fidesz gazdasági megmentőjének Simicska Lajosnak. Így a paksi bővítéssel sem értett egyet a milliárdos üzletember. szólt is a régi barátjának, ma már miniszterelnöknek, hogy ez nem azaz irány, amiről réges régen megállapodtak. Erről ugyanis sosem volt szó, hogy ruszkik gyertek ide, haza.  Simicska ezért ki is került a körből de egyelőre neki van igaza. Lajos-Viktor 1:0. S az Unió Lajossal is van.

 

( Fotó: Greenpeace )