hirdetés

Újabb demonstrációkra készülnek a taxisok. A feszültséget az egyre szigorúbb sarcok és előírások illetve az engedély nélkül működő Uber okozza, amely elhappolja az utazni vágyókat és olcsóbb is.

 taxis demonstráció

Minden előzetes bejelentés nélkül sárga taxik lepték el Budapest forgalmas útjait csütörtökön este, a Lánchidat is megbénították. A sofőröknél az tette be a kaput, hogy nem elég, hogy újabb és újabb korlátozásokkal sújtják őket, nyakukon van az Uber közösségi közlekedési szolgáltató is, amely úgy versenyez velük, hogy a taxisrendelet nem vonatkozik rá. Ráadásul az Uber akciót hírdetett egész hétvégére. Ma reggeltől vasárnap éjfélig ingyen lehet velük utazni sofőrjeikkel.

A szolgáltatás lényege, hogy az utas mobiltelefonos alkalmazással keresheti meg a hozzá legközelebb tartózkodó sofőrt, az autóvezetők önkéntes alapon, könnyedén bekapcsolódhatnak a rendszerbe. Egy tiltakozó sofőr kifejtette: az a bajuk, hogy ezeknek a sofőröknek a szükséges pályaalkalmassági vizsgáik sincsenek meg, mégis a taxisok elől viszik el a pénzt. A tiltakozók azt várják el, hogy mindenkire azonos mérce vonatkozzon.

A Taxi-gépkocsivezetők Független Szakszervezetének elnöke közölte: pattanásig feszült a hangulat, mert őket szigorúan szabályozzák és minden apróságért előveszik őket, míg az Uber engedély nélküli szolgáltatóként szipkázza el az utasaikat. Ez ellen jött létre spontán demonstráció mintegy száz autóval. Vidéken is ingerültek a taxisok, noha ott még nem használható az Uber, de ezt nem is szeretnék megvárni.

Az egyéb nyilatkozó taxisok nem hiszik, hogy a fix hatósági ár bevezetése nyitott volna teret az Ubernek, azt fontos vívmánynak tartják. Ellenben tartanak attól, hogy ha például balesetezik egy tapasztalatlan Uber-sofőr, az az általa vitt utassal nem tudja kezelni a bajt.

Az egyik taxis közölte: mivel az Uber a hétvégén ingyen szállít, nekik teljesen felesleges az utcán kóricálni, így ráérnek folytatni a tiltakozást.