hirdetés

Nemcsak az állami Eximbank, hanem az MLSZ-elnök vezette OTP is adott hitelt Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztosnak a TV2 megvásárlásához. Vajna vállalkozása megerősítette az információt, de a hitel összegét nem árulta el. Az azonban tény, hogy a kereskedelmi tévé fura adásvételei miatt, hisz Simicskáék is megvették, komoly perekre lehet számítani, ami így valljuk be, a banki hiteleket folyósító intézeteknek komoly veszélyt jelenthet, ha mondjuk nem Vajna marad a tulajdonos.

andy vajna

Az OTP is adott hitelt Andrew G. Vajna filmügyi kormánybiztosnak a TV2 megvásárlásához – értesült a Népszabadság. A bank jelentős összeggel finanszírozta a tranzakciót. Értesülésünket a ­TV2-t megvásárló Magyar Broadcasting Co. Kft. megerősítette, bár a hitel összegéről nem kívánt részleteket elárulni.

Andy Vajna október 15-én írta alá a két korábbi tulajdonossal, Yvonne Dederickkel és Simon Zsolttal az adásvételi szerződést, az átadás-átvétel pedig január elején zárult le. Vajnának nem csak a vételárat kellett előteremtenie, a tévétársaságnak jelentős adósságai voltak a Magyarországról 2013-ban kivonuló német médiakonszern, a Pro7Sat.1 felé. Továbbá át kellett vállalnia az amerikai stúdiók felé fennálló kötelezettségeket is, amelyek összege akár a 30 millió dollárt is elérheti. Ezek a stúdiók biztosítják a filmcsomagokat a négy csatornát magába foglaló tévétársaságnak, és a szerződés alapján még hosszú évekig fizetni kell értük, ezt Vajnának garantálnia kellett.

Pár hete derült ki, hogy a tranzakció egyik finanszírozója az exportra szakosodott állami bank, az Eximbank, amely 6,7 milliárd forintos hitelt nyújtott a Magyar Broadcastingnak.