hirdetés

A köztársasági elnök Áder János vajon mit fog tenni ? Alaptörvény-ellenesnek tartják az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló jogszabályt az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és arra kérik az államfőt, ne írja alá az új törvényt, amelyben többek között a bérüket megduplázná a kormány.

 

A négy orvosképző egyetem szakszervezeteit tömörítő Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége (OSZSZ) levelet írt Áder Jánosnak, ugyanis véleményük szerint az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alaptörvény-ellenes. Egyrészt sérti a szabad munkavállalás és vállalkozás jogát, másrészt megtiltja, hogy munkavállalók és érdekképviseleteik megállapodjanak a munkáltatóval.
Az alaptörvényben szerepel, hogy a munkaadók és munkavállalók megegyezhetnek és kollektív szerződést köthetnek.

Ezért az egészségügyi szolgálati törvény olyan súlyosan sérti a magyar munkavállalók alapjogait, amire régen nem volt példa – fogalmaztak.

Az OSZSZ is kiemelte, hogy – hasonlóan a többi érdekképviselethez – mindössze három órát kaptak egy olyan törvény véleményezésére, amely a gyógyítás humánumától messze álló, a fegyveres erők szolgálati jogviszonyához hasonlatos.

A szövetség szerint a jogszabály elfogadtatásának időzítése sem szerencsés, mert az egészségügyi és egészségügyben dolgozókat az egyre súlyosabbá váló járványhelyzetben végzett munkájukban megzavarja, hogy egzisztenciájukat veszélyben érzik. Fontosnak tartják, hogy az elfogadott jogszabály nem alkalmas az egészségügy teljes területének a szabályozására, hiszen több speciális ága van, ahol további feszültségeket kelt. Ilyen például az egészségügyi felsőoktatás is – jegyezték meg, hozzátéve: az OSZSZ ezért kéri a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvényt.

Korábban a Magyar Orvosok Szakszervezete és a Liga Szakszervezetek is azt kérte az államfőtől, hogy ne írja alá a parlament által elfogadott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. A Magyar Orvosi Kamara pedig azt jelezte, hogy egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását „csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert”.

(T.E.)